Image
Image
Image

Lemken Azurit —
підсумки сезону по no-till

Lemken Azurit —
підсумки сезону по no-till

Сівалка Azurit 9 від компанії LEMKEN знову демонструє свої можливості та ефекти від способу висіву DeltaRow®, цьогоріч — у 30 господарствах

Нульовий рубіж

Кіровогорадська область, Новомиргородський район. Це поле ФГ «Віра» давно забуло, що таке обробіток: уже який сезон поспіль культури вирощують тут тільки за нульовою технологією. От і тепер між ґрунтом і сонцем лежить шар кукурудзяних решток, який упевнено розсікає Azurit 9

«Ми працювали за no-till із 2003-го до 2013 року, але потім обставини склалися так, що треба було людям дати більше роботи, й ми повернулися на класику. Вона нам не підійшла, і ми вже четвертий рік, із 2017-го, працюємо „по нулю”, — розповідає керівник ФГ „Віра” Олександр Човгиз. — Ця технологія показує себе більш-менш краще щодо класики за вологозабезпеченням, термостійкістю культур і операційними затратами. Просто потрібно вчасно робити обробки гербіцидами та вчасно сіяти».

Фермерське господарство «Віра» — це, мабуть, одна з найбільш авантюрних і водночас найцікавіших локацій цьогорічного демотура LEMKEN, бо ж Azurit 9 хоч і може зробити прямий висів, але розроблялась вона для технологій нехай із мінімальним, та все-таки обробітком. Утім, цікавість експерименту перевищує ризики. Його результат дасть відповіді на ключові питання: чи здатна сівалка працювати по «нулю» та яким буде ефект від синергії умов нульової технології й способу висіву Delta Row® ?
Перший прохід по нулю
Нагадаємо, Delta Row® — варіант висіву подвійними рядами в шаховому порядку, що за норми 80 тис. шт./га забезпечує на 1,2 м² більший життєвий простір для кожної рослини — 2,9 м² проти 1,7 м² за пунктирного висіву. Просто кажучи, перед кожною рослиною ставлять більшу «тарілку борщу». Звідси — й вищий шанс сформувати розлогішу кореневу систему, краще вологозабезпечення, насичення корисними елементами та, як наслідок, вища стійкість до стресових умов і міцніший імунітет. У більшому масштабі розміщення насінин подвійними рядами сприяє формуванню рівномірної конкуренції між рослинами та швидкому набору листкової маси на початкових етапах розвитку. Прямий наслідок цього — закрите від сонця, а отже, й бур’янів, міжряддя та збережена волога.
«Точне розкладання, можливість покласти добрива в бік від борозни з насінням, краща площа живлення для розвитку кореневої системи — ця сівалка може таке забезпечити», — пояснює свою згоду на дослід Олександр Човгиз.
Олександр Човгиз, керівник ФГ «Віра»
У господарстві«Віра» Azurit 9 працювала на трьох локаціях: на двох вона сіяла соняшник, на одній — кукурудзу. Умови не назвеш ідеальними: шар кукурудзяних решток і вологий, недозрілий, ґрунт на першому полі та сухіший із рештками сої та соняшнику на другій і третій локаціях відповідно. Та завдяки чому Azurit 9 здатна відсіятись у таких умовах?

Потенціал
для прямого висіву

Передусім варто торкнутися концепції машини. З погляду конструкції Azurit 9 — це синергія протилежностей: з одного боку, ця машина дуже проста, а з іншого — оснащена додатковими елементами, яких немає в інших сівалках. Azurit 9 — проста щодо класичних сівалок для дворядного висіву. Якщо на таких машинах кожен рядок висіває окрема секція, або принаймні окремий висівний апарат, то кожна секція та висівний апарат Azurit 9 сіє два рядки. Це сприяє чіткому витриманню розкладання насіння в рядках і позитивно відбивається на часі для налаштування сівалки. Також тут упроваджено централізовану подачу насіння з бункера об’ємом 600 л для мінімізації часу на заправляння.
Однак у розробці Azurit 9 проста конструкція була не єдиною метою інженерів LEMKEN: ефективність операції була не менш важливим завданням. За прикладом висівної комбінації Compact-Solitair в Azurit у зоні майбутнього проходу сошників для насіння спершу працюють сталеві котки з трапецієподібним профілем: вони формують борозну та притягують капілярну вологу до її дна. Це, зокрема, збільшує шанс, що й за весняної посухи насінина опиниться у вологому середовищі. Той самий принцип застосовується і для добрив, тільки зона з унесеним живленням ущільнюється широким колесом із w-подібним профілем.
Здатність до прямого висіву забезпечується, зокрема, специфікою розміщення робочих органів. Якщо подивитися на сівалку збоку, стає зрозумілим, що вага сівалки концентрується на сталевих котках. Звідти частина цього навантаження передається на сошник для добрив, що закладає живлення між спареними рядками. Ця сила збільшується пружинним амортизатором до 200 кг. З іншого боку, частина ваги сівалки концентрується на висівних секціях. Вони кріпляться до рами через паралелограмні навіски з гідравлічними амортизаторами, які продукують по 250 кг. Ефект від цього посилюється додатковими робочими органами. Так, на полях ФГ «Віра» Azurit 9 була оснащена фронтальними зірочками, які очищують від решток усю ширину подвійного рядка, а на висівній секції — зубчастими дисками, що стоять перед V-подібними колесами та сприяють закриттю борозни з насінням.
Оцінюючи висів у стерню
«На полі після кукурудзи ґрунт був ще не достиглий, — каже Олександр Човгиз. — У нульовій технології треба вміти чекати: всі майже відсіялись, а ти тільки виходиш у поле. На тому полі дуже багато пожнивних решток кукурудзи, а під ними збереглося багато вологи. Сошник для добрив підіймав рослинні рештки разом із вологим ґрунтом на металічні колеса (сталеві котки — прим. ред.) і через те забивався. На інших локаціях робота цілком пристойна. Тут немає таких пожнивних решток, і ґрунт уже десь на 20% краще визрів, ніж під пожнивними рештками кукурудзи». А як щодо розкладання?
На другій локації висіву соняшнику попередником була соя

Якість висіву

Специфіка одного з головних завдань, що стояло перед Azurit 9 (одна висівна секція — два рядки), стала причиною розробки нового висівного апарата. Класичні диски ускладнили б конструкцію, хоча б на рівні продукування вакууму для захвату насінин. Тому замість них інженери встановили барабан — порожній всередині циліндр з отворами по краях. Усередині барабана тиск нижчий, ніж у камері, завдяки чому насінини прикріплюються до його отворів.

Заміна висівних барабанів для соняшнику (білі) на барабани для кукурудзи (сині)

На сьогодні існують барабани для кукурудзи, соняшнику та сої. Azurit 9 проєктували і як швидкісну сівалку. Саме тому її висівний апарат працює за принципом збиткового тиску: вистрелює насінинами в ґрунт. Там їх одразу «зустрічає» притискний ролик, що гасить кінетичну енергію та «впечатує» зернину в дно борозни.

Якість висіву соняшнику по стерні кукурудзи
«За розкладанням насіння — взагалі ніяких запитань, — оцінює Олександр Човгиз. — Є претензії до потужності трактора: він не зміг забезпечити надійне притискне зусилля, щоб сошник проник на потрібну глибину загортання, яка мені була б потрібна»
Якість висіву соняшнику на другій локації
Якість висіву кукурудзи

+2 операції за прохід

На полях ФГ «Віра» Azurit 9 працює в парі з фронтальним бункером для добрив Solitair 23, установленим на навісці трактора максимальною потужністю 147 к. с із гідравлічною помпою загальною продуктивністю 85 л/хв. Загалом тандем Azurit 9 (8 секцій) + Solitair 23 потребує 160 к. с. і потік оливи 80 л/ хв. Саме тому демонстраційна сівалка була оснащена автономною оливною станцією.
Azurit 9 доволі гнучка машина відповідно до поставлених завдань й обсягу вільного капіталу. Так, із тим же Solitair 23 з бункером об’ємом 1,9 м³ одночасно з висівом вона закладає добрива в нормі до 250 кг/га, або до 500 кг/га залежно від типу системи (інжекторна/нагнітальна). Також є причіпний Solitair 25 із бункером на 3 м³ і найбільший у LEMKEN Solitair 12 SW з місткістю для добрив на 5,8 м³. Дозувальні пристрої обох забезпечують норму до 500 кг/га.
Власники Compact-Solitair 9 можуть демонтувати висівну шину для суцільного висіву, поставити натомість Azurit 9 і за один прохід готувати ґрунт, вносити добрива та сіяти технічні культури. Те саме стосується й власників дискових борін Heliodor 9 (глибина обробітку — від 5 до 12 см), Rubin 10 (глибина обробітку — від 7 до 14 см) та ротаційних Zirkon 12 (до 30 см): їх також можна застосовувати в тріо Solitair 25 з Azurit 9.

Інтелектуальний висів

Ефективність висіву можна підвищити за допомогою програмного забезпечення MegaSeed. Завдяки йому Azurit 9 отримала такі функції:
  • HeadLand Command® (автоматичне керування секціями на клиноподібних ділянках і поворотних смугах. Працює на основі GPSпозиціонування трактора з точністю RTK);

  • VariableRateControl® (автоматичне коригування швидкості висіву на ділянках із неправильним/змінним/складним рельєфом на основі карт полів);

  • TramlineControl® (створення технологічних колій під час роботи сівалки).
Керування Azurit 9 здійснюється через LEMKEN CCI-800 чи більший — 1200, або будь-який інший ISOBUS-монітор.

На початку шляху

«Azurit 9 пристосована більше під класичну технологію, для „нуля” її потрібно модернізувати, — резюмує Олександр Човгиз. — Я прибрав би сталеві котки й поставив опорні колеса біля кожної секції, щоб вони працювали як чистики: знімали ґрунт із диска. Тоді, я вважаю, що для нульової технології це була б суперсівалка. Які маю очікування? Бункер покаже різницю, порівнюючи з нашими посівами. У нас рік працює широкорядна сівалка, якою я дуже задоволений. Але коли є прогресивніші технології, якщо їх можна подивиться й порівняти з тим, що у нас є, то, я вважаю, що це потрібно робити. І на місці наука не стоїть — потрібно експериментувати».

Результати сезону

LEMKEN Azurit 9 приїхала в господарство ФГ «Віра» наприкінці квітня, тому сіяли, зважаючи на тодішні погодні умови. Ґрунт фактично ще був нестиглим, що спричиняло періодичне налипання ґрунту на робочі органи сівалки.

— З усім тим це мінімально вплинуло на точність роботи LEMKEN Azurit 9, максимум 5%, хоча ми розвивали високу швидкість сівби — до 15–16 км/год. Так само як і наявність на поверхні великої кількості пожнивних решток. Фактично ми отримали хороші дружні сходи як соняшнику, так і кукурудзи. Далі, мірою розвитку рослин можна було побачити, що рослини, висіяні за технологією DeltaRow®, мали кращий вигляд, що зрештою і відбилося на врожайності, — зазначив Олександр Григорович.
На жаль, точні результати врожайності кукурудзи, висіяної LEMKEN Azurit 9, ми навести не зможемо. Нинішній сезон на полях ФГ «Віра» Олександр Човгиз справедливо схарактеризував як нетиповий, що, зокрема, виявилися у періодичних буревіях. Один із таких буревіїв пройшовся ділянкою, де росла кукурудза, посіяна за технологією DeltaRow®, та буквально поклав стебла.
— Усе, що ми там змогли максимально добрати опущеною жаткою — десь шість тонн з гектара. Ну, і десь тонни 2–2,5 дозбирали люди. Гадаю, що якби не цей порив вітру, що порушив нам чистоту експерименту, ми б отримали гарантованих 8 т/га у сухій вазі — відмінний результат для нашого регіону, що відповідає заявленій LEMKEN прибавці в 10–15%, — стверджує Олександр Григорович.
На щастя, буревії оминули тестові посіви соняшнику, посіяні LEMKEN Azurit 9.
— Тут ми отримали 41–42 ц/га. На ділянках, де сіяли соняшник суцільним способом, було 38 ц/га, а там, де був класичний висів — 33 ц/га. Тобто і тут ми додатково отримали мінімум 5 ц/га. Тому очевидно, що здвоєний висів у шаховому порядку показав себе найкраще, — резюмує керівник ФГ «Віра».
З тим, за словами Олександра Човгиза, впродовж усього терміну вегетації кукурудзи та соняшнику було наочно помітно переваги технології DeltaRow®.
— Ну, по-перше, це очевидно кращий стан рослин, про який я вже казав. По-друге, рослини швидше зімкнули ряди, а отже, це знизило можливості для розвитку бур’янів і дало змогу уповільнити випаровування вологи з ґрунту, — каже він.

Керівник господарства переконаний, що надалі технологію Delta Row® будуть застосовувати набагато більше, зокрема і на полях ФГ «Віра».
Висівна секція сівалки LEMKEN Azurit 9
— Я із самого початку був прихильником такого підходу і після результатів цього сезону укріпився в цій думці. Навіть у такому добре забезпеченому вологою сезоні посіви LEMKEN Azurit 9 були кращими. Гадаю, якби рік видався посушливим, то ця різниця була б ще більшою. Також, попри наші побоювання, дискові сошники відмінно впоралися з пожнивними рештками та перезволоженим ґрунтом. І так само у нас не було проблем зі збиранням урожаю звичайною рядковою жаткою, — розповідає Олександр Човгиз.

Що нового?

Важливо, що хоча наявна конструкція LEMKEN Azurit 9 чудово спрацювала по no-till, на часі поява в Україні сівалки наступного покоління — LEMKEN Azurit 10. Ця модель ще більш універсальна, ще більш пристосована до роботи на полі з великою кількістю пожнивних решток і необробленим ґрунтом. А ще машина отримала унікальні оновлення. Так, тут повністю нове програмне забезпечення та встановлені нові електромотори. Також забезпечується краще зняття насінини з висівного барабана. Об’єм бака для добрив — 5800 л, а для насіння — 600 л.
Тут видозмінена висівна трубка з вищою точністю висіву, нові чистики з автоматичним очищенням. До того ж окрім сухих мінеральних добрив нова сівалка LEMKEN Azurit 10 матиме можливість припосівного внесення рідких добрив, так само як і мікрогрануляту. Новинка також отримала видозмінену паралелограмну підвіску для ще кращого копіювання ґрунту та більш плавного ходу, а також два варіанти притискних робочих органів — для тяжких і легких ґрунтів.

Нову LEMKEN Azurit 10 можна буде побачити та випробувати вже наступного сезону під час нового демотуру, який проводитимуть фахівці компанії «ЛЕМКЕН-УКРАЇНА». Кожен зацікавлений агровиробник може звернутися за тим, щоб новинку привезли в його господарство для сівби не лише кукурудзи та соняшнику, а ще й сої.

Висновки

Azurit 9 уже неодноразово доводила свої переваги в Україні. За результатами попередніх демо-турів вона стабільно забезпечувала надбавки врожайності проти традиційного, однорядного, висіву. Весь цей час інженери LEMKEN удосконалювали конструкцію Azurit 9, а починаючи з наступного сезону сівалка буде готова знову доводити свою конкурентоспроможність на українських полях уже під назвою Azurit 10. Отож, готуймося до нових випробувань!