ПРО НАС

Бренд "Агрономія сьогодні" забезпечує різноманітні потреби у веденні аграрного бізнесу, виробництві аграрної продукції для людей, які займаються сільським господарством.

Наша пристрасть - допомогти аграріям заробляти гроші, економити час та збільшувати своє задоволення у фермерському бізнесі.

На сторінках нашого сайту ви завжди знайдете актуальну інформацію з вирощування та захисту рослин. а також безліч іншої інформації, що допоможе вам у веденні бізнесу.

Ягоди бузини мають довгу історію використання як ліків, так і в їжу. Упродовж століть вони використовувалися в народній медицині при різних захворюваннях і недугах, але лише нещодавно вони набули популярності в Україні у промисловому вирощуванні. Відомо, що в плодах бузини багато вітамінів А і С, фосфору, калію та заліза. Він також багатий антиоксидантами і володіє імунними властивостями. Зростає інтерес до посадки бузини, щоб зібрати їстівні плоди та квіти, хоча варто зазначити, що ягоди необхідно готувати, щоб їх було безпечно вживати.

Сорти бузини

У садах і ландшафтах зазвичай вирощують два види бузини: бузину американську (Sambucus canadensis ) та бузину європейську (Sambucus nigra). Бузина американська родом з Нью-Гемпшира і її можна знайти у вологих ґрунтах на узліссях лісів або водно-болотних угідь. Вона може виростати заввишки і завширшки до 4 метрів і мати сірі короюваті стебла з білими товстими центрами. Великі, пласкі верхівки, білі квіти з’являються з середини червня до середини липня. Вони поступаються місцем фіолетово-чорним ягідним плодам у серпні-вересні.

Бузина європейська дуже тісно пов'язана з бузиною американською і зовні дуже схожа. Основні відмінності полягають у тому, що бузина європейська трохи більше схожа на дерево і трохи менш холодостійка. Більшість культурних сортів бузини, які можна придбати в садових центрах та розплідниках, є європейськими. Ці ефектні форми часто мають жовте, фіолетове або мереживне листя, і їх вирощують для декоративних цілей, а не для кулінарії.

Посадка бузини

Ягоди бузини дуже легко вирощувати. Вони дуже добре ростуть на вологих, родючих ґрунтах. Вони можуть переносити періодичну посуху та тимчасово вологі ґрунти, але не є хорошим вибором для піщаних або болотистих місць. Що стосується рН, то ґрунт може бути кислим або лужним, хоча ідеально підходить слабокислий (від 5,5 до 6,5). Щоб отримати найбільше квітів і ягід, посадіть бузину на сонці. Часткове затінення можна терпіти, якщо ви вирощуєте рослину за її декоративне листя.

Дерева бузини мають дрібне коріння, тому упродовж першого вегетаційного періоду їх треба добре поливати. Прагніть підтримувати грунт постійно вологим, але не мокрим. Нанесення двокомпонентного шару компосту або тріски на кореневі зони рослин допоможе зберегти вологість ґрунту та побудувати органічні речовини в ґрунті. Вносити добрива в перший рік після посадки не потрібно. Насправді бузина зазвичай не потребує великої кількості добрив і може отримати всі необхідні поживні речовини з розкладеної органічної речовини в ґрунті.

Технічне обслуговування

Бузина дійсно вимагає значної обрізки, щоб зберегти її привабливою та врожайною.

Перші два роки після посадки кущів бузини слід дати їм дикорости. Не обрізайте і не збирайте ягоди.

В подальшому, до її обрізання можна підійти трьома способами:

1) щорічно видаляти відмерлі або слабкі стебла;

2) вкоротити стебла приблизно на 1/3; або

3) зрізати всі стебла до землі, щоб повністю омолодитися. Бузина цвіте на нових паростках, тому обрізку слід завершити в кінці зими або ранньою весною.

Як правило, для збереження бузини пишною та здоровою не потрібно вносити добрива, і ви зможете визначити, чи потрібні додаткові поживні речовини, подивившись на чагарник. Якщо рослина дуже сильноросла і щороку дає багато нового приросту, добрива не потрібні. Однак, якщо виробляється небагато нових очеретів і поганий ріст, можна подумати про внесення добрив з повільним вивільненням. А ще краще - пройдіть перевірку ґрунту, щоб визначити, чи достатній рівень рН та наявні поживні речовини.

Важливим для вирощування бузини є боротьба з бур’янами, адже завдяки слаборозвиненій кореневій системі бузина не може протистояти бур’янам, які легко можуть її витіснити.

Бузина в харчовій промисловості.

Дуже важливо відзначити, що бузина отруйна. Листя, стебла, коріння та недозрілі ягоди містять ціанієві глюкозиди, які можуть спричинити сильну хворобу людей та худоби при споживанні. Навіть стиглі плоди мають слабку токсичність і можуть викликати захворювання, якщо їх їсти сирими у великих кількостях. Тим не менш, фрукти можна зробити їстівними в процесі варіння або сушіння, що, збігом обставин, також покращує їх смак. Плоди бузини можна перетворити на різноманітні делікатеси, включаючи, але не обмежуючись ними: киселі, начинку для пирогів, сік, вино, сердець, настоянки та сиропи.

Хвороби та шкідники бузини.

Якщо ви збираєтеся вирощувати бузину, то вважайте, що вам пощастило, адже насправді бузина не вибаглива рослина, яка практично не має хвороб та шкідників. Ви можете провести оприскування 1-2 рази для профілактики після закінчення цвітіння від борошнистої роси. Головне, щоб між деревами було достатньо простору, для вільної циркуляції повітря.

Перший урожай бузини можна отримати на другий рік.

Бузина починає дуже швидко плодоносити, так ви можете розраховувати на збір плодів бузини у другому або третьому сезоні росту. Дочекайтеся їх збору, поки вони не стануть темно-фіолетовими, майже чорними, з середини серпня до вересня. Найпростіший спосіб збирання плодів - обрізати всю ягідну грудку з чагарнику, а потім акуратно видалити ягоди з грона. Ягоди швидко псуються, тому їх слід негайно охолодити, заморозити або висушити. Зазвичай українські заготівельники приймають бузину з китичкми разом, а вже потім самі відділяють ягоди від грона.

Як збирати бузину.

Бузина дуже тендітна ягода, тому збирати її необхідно вручну. Під час збирання зрізається ціле гроно, яке розкладається у ящики. В цих ящиках ягода продається закупівельникам. Загалом за один робочий день збирач може зібрати до 500 кг бузини.

Урожайність бузини

Звичайно, що ваш прибуток повною мірою залежить від урожайності та ціни. Ми вже писали про те, що вирощування бузини не потребує великих капіталовкладень. Найбільша графа щорічних витрат – це збір врожаю. Але постає питання, скільки цього самого врожаю можна зібрати з гектару.

Спробуємо розібратися і в цьому питанні. Загалом збирати врожай можна вже на другий рік, щоправда повною мірою дерева починають плодоносити з третього року життя. Саме в цей час вони дають до 6-7 кг з дерева.

Тепер подивимося, а скільки саме дерев може вирости на 1 гектарі. Якщо використовувати схему посадки 1х4, де відстань між деревами 1 метр, а між рядами 4, або 2х2 – то вийде, що на одному гектарі може одночасно вирости 2 500 дерев, що при урожайності в 6-7 кг з дерева може дати вам до 18 тон бузинових ягід.

Станом на 2021 рік, закупівельні ціни заготівельниками коливаються від 10 до 25 грн за кілограм, що дорівнює 200 000 – 400 000 з гектару.

Також варто зауважити, що ці дерева люблять напівтінь. Тому можна їх саджати паралельно з іншими деревами, скажімо можна посадити плантацію павловнії чи чорного горіха, а між ними посадити бузину. Так ви матимете урожай вже з перших років насаджень, а за 30-35 років дозріють дерева чорного горіху, які принесуть прибуток у 100 000 грн за куб кругляка.

А що квіти бузини?

Квіти бузини також насправді їстівні. Вони часто входять до складу настоянок та сиропів, їх можна занурювати у тісто і обсмажувати у оладках. Для кращої якості квіти слід збирати безпосередньо перед їх максимальним цвітінням.

Наші партнери

Як правильно зберігати цибулю

Цибуля — дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від різних хвороб. Але сам він досить...

Бедформер — утворювач гряд

Щоб отримати хорошу грядку для овочів, зокрема картоплі, ягід чи квітів, створено спеціальну...

Чи потрібно десикувати кукурудзу?

Цьогоріч, як втім і у всі попередні роки, збирання врожаю пізніх культур дещо забарилося. Причини...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

4472
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

10362
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

10044
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.