Наукові дослідження показали, що серед олійних культур із родини капустяних найвища врожайність зерна відмічена у редьки олійної — 1,52 т/га, у крамбе — 1,32 т/га, але незважаючи на це остання є більш перспективною через те, що редька олійна дуже погано вимолочується зі стручків і тому потребує більших витрат на післязбиральну обробку врожаю

На дослідних ділянках ННВЦ «Дослідне поле» Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва впродовж двох років висівали 8 ярих олійних культур, які належать до родини капустяних: ріпак ярий сорту Отаман, гірчицю білу сорту Кароліна, гірчицю сизу сорту Тавричанка, гірчицю чорну сорту Софія, редьку олійну сорту Журавка, рижій ярий сорту Гірський, а також суріпицю яру і крамбе. Дві останні культури у 2015 р. перебували на розмноженні, адже були отримані у невеликій кількості зі сховища генетичних ресурсів Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва. У 2016 р. вони вперше були висіяні в ННВЦ «Дослідне поле» ХНАУ ім. В. В. Докучаєва і в Україні належать до малопоширених.

Вирощування крамбе

Основну увагу було приділено культурі крамбе та особливостям її вирощування в умовах Східного Лісостепу України. Агрономічно важливим є те, що, на відміну від ріпаку й гірчиці, вона значно більш посухостійка. Кращими попередниками для крамбе абіссінської є чистий пар, озимі зернові, просапні, багаторічні та однорічні трави. Неприпустимо сіяти її після інших капустяних культур.

Читайте також: Які гібриди озимого ріпаку сіяти?

Сівбу проводять одночасно з ранніми ярими культурами суцільним рядовим способом. Норма висіву — 2,5–3,0 млн схожих насінин на 1 га, що у ваговій нормі становить 20–25 кг/га. Глибина загортання насіння — 3–5 см. За меншої глибини насіння потрапляє у висушений шар ґрунту і може не прорости. Сходи крамбе з’являються на 7–9-й дні після посіву. Через 10–11 днів після появи сходів починається ріст стебла, а через 20–27 днів, залежно від погодних умов, спостерігається розгалуження стебел. Тривалість періоду від сходів до цвітіння становить 45–50 днів, від цвітіння до повної стиглості — 35–40 днів. Дозрівання крамбе починається у липні і закінчується 28 липня-10 серпня. Збирання проводять прямим комбайнуванням, коли листя на рослинах опаде, і плодики будуть жовтуватого забарвлення.

Різниця урожайності

Наукові дослідження показали, що серед олійних культур із родини капустяних найвища врожайність зерна відмічена у редьки олійної — 1,52 т/га, у крамбе — 1,32 т/га, але незважаючи на це остання є більш перспективною через те, що редька олійна дуже погано вимолочується зі стручків і тому потребує більших витрат на післязбиральну обробку врожаю. Рижій ярий сформував дещо менший урожай насіння, ніж дві попередні культури — 1,22 т/га. Урожайність суріпиці ярої була на рівні 1,12 т/га.

Традиційні олійні культури характеризувалися нижчою урожайністю, ніж нетрадиційні, описані вище. Так, урожайність гірчиці білої та сизої була майже на одному рівні — 0,84 та 0,82 т/га відповідно. Ріпак ярий та гірчиця чорна виявилися найменш урожайними культурами, забезпечуючи 0,64 т/га.

Найпоширеніші шкідники

Під час досліджень за домінантними видами шкідників було встановлено, що різні олійні капустяні культури не однаково пошкоджувалися комахами. Хрестоцвіті блішки віддають перевагу у виборі кормової рослини ріпаку ярому та суріпиці і різним видам гірчиці, дещо менше — редьці олійній та крамбе, і взагалі не живились на рижію ярому. Проте цього року через погодні умови щільність популяції блішок була низькою і ЕПШ не перевищувала.

Хрестоцвіті клопи віддають перевагу ріпаку та суріпиці ярій та гірчиці сизій, значно слабкіше клопи заселяють білу та чорну гірчиці, редьку олійну і крамбе, і взагалі не живляться на рижію ярому.

Ріпаковий квіткоїд віддає перевагу ріпаку ярому, суріпиці ярій та різним видам гірчиці і взагалі не живиться на редьці олійній, крамбе та рижію ярому, що, можливо, пояснюється білим кольором квіток у редьки та дрібним розміром квіток у рижію.

Капустяна попелиця віддає перевагу ріпаку та суріпиці ярим і гірчиці сизій — культурам, що мають гладеньке неопушене стебло. Значно слабкіше попелиця заселяє білу і чорну гірчиці, редьку олійну, стебло яких є опушеним і колючим, та крамбе. Попелиця взагалі не живилася рижієм ярим.

Капустяна міль сильно заселяє ріпак ярий та суріпицю яру, і менше — всі види гірчиці, крамбе та редьку олійну. Живлення гусениць не відмічено на рижію ярому.

Оленка волохата є багатоїдним шкідником і сильно заселяє квітки ріпаку ярого і всіх видів гірчиці, проте значно менше (як і ріпаковий квіткоїд) редьку олійну та крамбе. Як і попередні види, вона не живиться рижієм ярим.

Читайте також: Біла гірчиця — відмінний сидерат

Ріпак та суріпиця ярі, гірчиця сиза найбільше потерпають від усіх домінантних видів шкідників олійних капустяних культур. Гірчиця біла й чорна заселяються цими видами комах у меншому ступені. Редька олійна та крамбе слабо. Рижій ярий взагалі не заселяється спеціалізованими видами шкідників олійних капустяних культур, що можливо пояснюється біохімічними особливостями культури і досліджуватиметься у майбутньому.

Основні переваги крамбе

1. Висока врожайність і олійність насіння, порівняно короткий вегетаційний період, що дозволяє вирощувати її майже повсюдно, стійкість до абіо­тичних і біотичних факторів зовнішнього середовища дає можливість віднести крамбе до числа перспективних олійних культур.

2. Впровадження у сівозміни крамбе абіссінської сприятиме підвищенню біорізноманіття у рослинництві і стабільності виробництва рослинних олій для різних цілей.

3. За урожайністю насіння у Східному Лісостепу України крамбе поступається лише редьці олійній, але попри це є більш перспективною через те, що остання дуже погано вимолочується зі стручків і тому потребує більших витрат на післязбиральну обробку врожаю.

4. У порівнянні з традиційними олійними культурами у Східному Лісостепу України з родини капустяних крамбе слабо заселяється домінантними шкідниками капустяних культур і не потребує проведення хімічного захисту, оскільки їх щільність не перевищує економічного порогу шкідливості.

5. Зважаючи на те, що у Східному Лісостепу крамбе дає урожай більший за традиційні олійні культури з родини капустяних та потребує значно менших витрат на проведення захисних заходів, вона має шанс на поступову популяризацію серед виробників. Розширення посівних площ під цією культурою сприятиме ботанічному збагаченню агроценозів та покращить їх фітосанітарний стан. Разом із тим, зменшення об’ємів витрачених пестицидів у вирощуванні крамбе знизить токсичний вплив на довкілля.

Сергій Станкевич, канд. с.-г. наук, доцент
Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва

Фітосанітарний стан посівів картоплі у 2021 році...

Прогноз розвитку фітофторозу картоплі складено на основі звітів обласних відділів прогнозування,...

Пізня сівба кукурудзи та соняшнику

Як правильно повестися аграрію в ситуації, коли не вдається посіяти ярі культури в оптимальні...

Фацелія: сидерат, кормова і медоносна культура

З 2021 року в країнах ЄС набрала чинності міжнародна директива, яка регулює застосування...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

2098
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

6185
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

14419
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.