Десикація — добре знайома українським агровиробникам операція. Проте застосовують її далеко не всі і не скрізь. На півдні покладаються на сухий клімат, а там, де вологи більше, зчаста намагаються дотягнути до останнього.

Десикація має бути виправдана з економічного погляду. Відповідно, щоб визначити, чи доцільно її проводити, потрібно оцінювати стан посівів перед збиранням врожаю (вологість насіння, густоту і засміченість полів). Використання цієї технології зумовлює зростання витрат на виробництво продукції. Та найчастіше такі вкладення себе виправдовують. Для регіонів із нестійкою погодою ця технологія просто необхідна. За умови вчасної технологічно правильної десикації соняшнику вона гарантує збирання врожаю за будь-яких погодних умов, зберігаючи до 3 ц/га зерна завдяки зниженню втрат.

Читайте також: Як підвищити якість обробки насіння соняшнику

Саме тому десикація посівів є найважливішою процедурою для високорослих широколистих культур, зокрема соняшнику. Надто коли йдеться про виробництво насіннєвої продукції чи отримання насіння з високим вмістом олії. У такому разі надзвичайно важливо проконтролювати вологість врожаю. Десикація завадить насінню увібрати надлишкову вологу навіть у дощову погоду. Ця технологія також дає змогу домогтися рівномірного дозрівання посівів. Тому для збереження продукції і створення належних умов для дозрівання і збирання врожаю десикація дуже важлива.

Завдяки десикації строки збирання соняшнику порівняно з не обробленими десикантами ділянками скорочуються на 8–10 днів, а врожайність культур завдяки збереженню їх якості відчутно зростає. Звісно, якщо складаються ідеальні погодні умови для вирощування цієї культури та ще й на тлі дружних сходів навесні і потужного агрофону різниця не буде разючою. Однак таке трапляється, на жаль, нечасто.

Застосування десикантів здатне також зменшити зараженість посівів збудниками захворювань. Адже препарати знищують субстрат — живу тканину, де розвиваються мікроби. Це важливо з декількох підстав. По-перше, більше шансів отримати здорове якісне насіння соняшнику, тобто не буде проблем із його реалізацією. Особливо коли йдеться про посівний матеріал. По-друге, в такий спосіб оздоровлюється агрофон на полі на наступні сезони. Надто, якщо культуру вирощують беззмінне. Окрім цього, оброблення соняшнику за цією технологією дає змогу запобігти втратам від висипання насіння з кошиків — до 50%. Це важливий аспект, на який також потрібно зважати.

Утім, десикація потрібна, насамперед, для того, аби рослина скинула листя і підсушилася. Це полегшує збирання соняшнику, а значить, знижує навантаження на комбайн, зменшує витрати пального, відповідно, підвищує продуктивність роботи. Це надзвичайно важливо, якщо збирати соняшник доводиться в той час, коли на свою чергу в полі чекають соя й особливо кукурудза.

Читайте також: Організація і проведення сушіння насіння соняшнику

До того ж завдяки десикації посівів зростає ефективність післязбиральної обробки насіння соняшнику. Передусім це стосується збиральної вологості насіння, адже завдяки тому, що воно підсушується на рослинах, цей показник знижується на 1–2%. За таких умов у багатьох випадках можна відмовитися від непростої і дорогої процедури досушування у зерносушарці. Чи принаймні підсушити насіння на току.

Навіть у тих регіонах, де насіння соняшнику визріває без допомоги хімікатів, застосовувати десикацію посівів все одно доцільно. Це дає певну гарантію, що несподівано не «вилізе» назовні одна зі згаданих вище проблема. Внесення десикантів на соняшнику дає змогу частково вирішити ще одну серйозну проблему — дозрівання пізньої хвилі бур’янів. Зокрема, якщо в регіоні існує серйозна загроза поширення амброзії. Вчасно використавши десикант, можна знищити високорослу амброзію і не дати їй зацвісти та зав’язати насіння.

Коли насіння швидко підсихає, вдається уникнути появи та поширення цвілі, від чого безпосередньо залежать товарна якість та ефективність зберігання врожаю. Окрім цього, застосування десикантів істотно знижує поширення таких хвороб, як біла і сіра гниль соняшнику.

Фітосанітарний стан посівів картоплі у 2021 році...

Прогноз розвитку фітофторозу картоплі складено на основі звітів обласних відділів прогнозування,...

Пізня сівба кукурудзи та соняшнику

Як правильно повестися аграрію в ситуації, коли не вдається посіяти ярі культури в оптимальні...

Фацелія: сидерат, кормова і медоносна культура

З 2021 року в країнах ЄС набрала чинності міжнародна директива, яка регулює застосування...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

2098
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

6185
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

14420
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.