Сафлор вирощують переважно як олійну культуру. Його насіння містить 25-37% (у ядрі 46-60%) напіввисихаючої олії (йодне число - 115-155) і до 12% білка. Олія, добута з ядер насіння сафлору, наближається за смаковими якостями до соняшникової, її використовують у харчових цілях для виготовлення маргарину високої якості. Олія, одержана з цілого насіння, має гіркуватий присмак, її використовують для одержання оліфи, білої фарби, емалей, мила, лінолеуму.

Сафлорова олія широко вживана в кулінарії по всьому Сходові. Завдяки тому, що вона дуже багата ненасиченими жирними кислотами, олія просочує шкіру швидше й усмоктується практично миттєво. Має зм'якшуючу та зволожуючу дії. Забезпечує бар'єрну (захисну) функцію шкіри. Ці властивості сприяли широкому застосуванню у різних кремах і мазях для шкіри.

За обсягом виробництва олії з 1 га сафлор поступається соняшнику і ріпаку, але переважає гірчицю, льон, рижій

Особливості технології вирощування та збирання

Технологія вирощування сафлору така ж, як і соняшнику, адже ці рослини належать до однієї родини (айстрових), мають багато загальних рис розвитку та будови, схожі між собою за еколого-біологічними особливостями і вирощуються як просапні культури. Як і для соняшнику, для сафлору, передусім, необхідно скласти схему сортового агрокомплексу, на основі якого розробити мінімалізований технологічний проект вирощування сафлору та зробити розрахунки технологічної карти. Оцінка енергетичної (чи економічної) ефективності вирощування сафлору за прийнятою технологічною картою дасть можливість заздалегідь визначитися у доцільності її реалізації.

Сафлор розміщують у просапному клину сівозміни. Кращими попередниками для нього є озимі і ярі колосові культури, які висіваються по парах або після багаторічних трав, а також просапні. Допустиме розміщення сафлору після кукурудзи. Сафлор - добрий попередник для ярих колосових культур.

Читайте також: Рукола: технологія вирощування

Сафлор добре реагує на внесення добрив, які краще вносити під зяб у дозі К45Р60К45, в умовах зрошення дозу добрив збільшують на 50-70%, погоджуючи її із вмістом поживних речовин у ґрунті.

Основний і передпосівний обробіток ґрунту такий, як і під соняшник. У системі основного обробітку рекомендовано проводити попередній пошар-ний обробіток з наступною глибокою відвальною оранкою на 27-30 см.

Високі врожаї сафлор дає лише при ранніх строках весняного посіву. Сіють його широкорядним способом із міжряддям 45 см, на засмічених полях - 60-70 см. Норма висіву насіння становить 10-12 кг/га, на одному метрі рядка перед збиранням має бути 4-5 рослин при міжрядді 45 см і 6-7 рослин при міжрядді 60-70 см.

Щоб забезпечити норми висіву сівалками СПЧ-6 або СУПН-8, висівні апарати комплектуються дисками з кількістю отворів від 22 до 40 (залежно від ширини міжрядь, кількості погонних метрів на гектар і типу сівалки) з діаметром 3 мм. Глибина загортання насіння - 5-6 см, при висиханні верхнього шару ґрунту глибину загортання збільшують до 6-8 см.

Догляд за посівами сафлору такий, як і за посівами соняшнику. Він полягає у посівному коткуванні, боронуванні до і після появи сходів у фазі двох-трьох пар справжніх листочків поперек рядків і 1-3 міжрядних обробітках (при винятковій необхідності). Для знищення кірки застосовують ротаційну мотику. Усі роботи по догляду повинні бути завершені до фази бутонізації сафлору.

Збирають сафлор прямим комбайнуванням, адже насіння при дозріванні з кошика не висипається. Однак при затягуванні строків початку збирання і перестої посівів відбувається обсипання насіння від ударів лопатей жатки по стеблу рослини.

До збирання приступають, коли пожовтіють усі рослини і кошики, а насіння затвердіє. Для збирання використовують переобладнані і налаштовані зернові комбайни.

Сорти

Культурні сорти сафлору відрізняються один від одного тривалістю вегетаційного періоду, врожайністю, лузгуватістю, вмістом олії у насінні, а також наявністю чи відсутністю колючок на листках і обгортках кошиків. В Україні в минулому вирощували сорти сафлору: Донський 29/1 і Краснокутський.

Сорти сафлору, які в минулому вирощувалися в Україні, мали вагу 1000 насінин від 25 до 39 г, лузгуватість 21-57% і вміст олії в насінні 22-29%.

Не користуючись широкою популярністю, сафлор культурний, на жаль, залишається поза увагою науково-дослідних і селекційних закладів. Ця рослина донині слабо вивчена, ботанічна класифікація культурного сафлору детально не розроблена.

Читайте також: Льон-довгунець: секрети успішного вирощування

Нині в Реєстрі сортів, придатних для поширення в Україні, занесено 3 сорти сафлору - Сонячний, Степовий та Професор Машанов.

Степовий. Заявник -Науково-виробнича агрофірма «Землероб». За його даними, сорт цвіте в середні строки. Перша гілка та суцвіття кріпляться у середній частині стебла. Найдовша первинна гілка - середньої довжини. Колючок мало. Сім’янка середнього розміру, біла. Вегетаційний період - 115 днів, маса 1000 насінин - 50 г, урожайність - 16,0 ц/га. Вміст харчової олії - 50,1%. Сорт стійкий до вилягання, осипання, посухи. Ураження хворобами незначне. Рекомендований для зони Степу.

Сонячний. Заявник - Інститут олійних культур НААН.Суцвіття -кошик діаметром 2,5-3,0 см. На одній рослині буває від 10-25 кошиків. Листя покрите гострими дрібними голочками. Квітки жовто-помаранчевого забарвлення, до моменту закінчення цвітіння пелюстки стають червоними. Плід сім'янка, що нагадує сім'янку соняшнику, білого кольору. Насіння при дозріванні не обсипається. Маса 1000 насіння становить 44-45 г. Олійність насіння сягає до 33%.Вегетаційний період становить 127 днів. Урожайність на полях у Херсонській і Запорізькій областях зафіксована у межах 1,6-1,8 т/га.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38832
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27526
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14450
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.