Вирощування озимого гороху
- Деталі
- Бобові
- 2614
Завдяки включенню до сівозміни озимого гороху підстраховуємося від нестачі вологи у квітні — травні й отримуємо доброго попередника під наступні культури
Видів озимих у товарному виробництві з кожним роком вирощують дедалі більше. Розширюють площі під озимим часником. Уже йдеться про озимі цукрові буряки. І в Україні з’явилися перші результати вирощування озимого гороху.
На перший погляд, горох і так не обділений матінкою-природою. Культура достатньо холодостійка, витримує ранні строки сівби, тому її можна висівати рано навесні у вологу землю. Але горох належить до культур не надто привабливих з економічного погляду. За цим показником він поступається сої, не кажучи вже про модний нині нут.
Проте, впродовж останніх років площі під горохом зростають. Чимало господарств замінюють горохом його близьку родичку сою. Завдяки більш ранній сівбі можна виграти за часом і, зрештою, за врожайністю зважаючи на перманентні посушливі періоди останніх сезонів. Умовно кажучи, там, де соя «згорить», горох дасть «бодай щось». Разом з тим нормальна сівозміна на полях господарства обов’язково має включати бобові культури, тож так чи інак, а доводиться їх сіяти, навіть нехтуючи певною рентабельністю.
Читайте також: Горох озимий: особливості вирощування й догляду
Ярий горох — також далеко не оптимальний варіант, позаяк найчастіше він потрапляє до спільної для всіх посівів бобових халепи: цвітіння припадає на тривалий період посухи чи то навіть шаленої спеки. Більшість цвіту опадає, а з ним і сподівання на хороший врожай. Тому саме озимий горох, здатний використати запаси зимової вологи у ґрунті, може бути чудовою альтернативою і ярому гороху, і сої. Цю культуру доволі успішно вирощують у Сербії, Франції, Чехії, Румунії. Найімовірніше, що в міру накопичення аграріями досвіду озимий горох дедалі більше поширюватиметься і в Європі загалом, і в Україні зокрема.
Восени 2016 року в Україні провели доволі масштабний висів озимого гороху на полях ТОВ «Українка Агро» — сумарно на площі 220 га. Висівали сербський сорт НС Мороз, що створили в Інституті рослинництва та садівництва Нові-Сад. Сівбу провадили у двох різних за типами ґрунтів регіонах: на Житомирщині, де переважають піщані ґрунти, й на Вінниччині — на чорноземах.
Площі під озимий горох виділили також у фермерських господарствах південних областей України та Молдови, зокрема, на полях ТОВ «Дунай-Агрос». Декілька фермерів на Одещині також почали висівати цю культуру.
Звернімося до досвіду ТОВ «Українка Агро». Тут сіяли на глибину 3–4 см в нормі 1,1 млн/га наприкінці вересня — на початку жовтня. Проте через відсутність опадів і приморозки сходи з’явилися вже напередодні настання морозів. Попри це сходи нормально перезимували. На Вінниччині попередником був соняшник, на Житомирщині — представник родини капустяних — гірчиця.
Як засвідчив досвід південних областей, зимостійкість озимого гороху має дві прикметні риси. По-перше, висока морозостійкість, яка сягає мінус 16–17 градусів. По-друге, здатність до відновлення — вимерзлі посіви цієї культури переважно не гинуть остаточно, а з настанням тепла дають нові паростки. Культура має схильність до кущення, отже, потенційно — до підвищення врожайності. До речі, урожайність озимого гороху в заліку на Вінниччині становила 4,3 т, на Житомирщині — 3,7 т.
Горох вважають доволі вимогливим до мінерального живлення, хоча так можна сказати чи не про кожну культуру. Під основний обробіток ґрунту (оранка) під озимий горох внесли 150 кг нітроамофоски, а навесні з початком відновлення вегетації — 200 кг аміачної селітри. Як бачимо, норми мінеральних добрив достатньо помірні, а отримана врожайність, навіть попри несприятливі умови входження в зиму, все одно дає змогу говорити про певну рентабельність вирощування.
Разом з тим хімічний захист посівів озимого гороху (як і ярого) може бути доволі витратним. По-перше, обов’язково потрібні інсектицидний і фунгіцидний протруйники. У цьому досліді скористалися інсектицидним у нормі 1 л/т на основі імідаклоприду в нормі 1 л/т, а також аналогом Вітаваксу — в нормі 3 л/т. По одному разу вносили Базагран (2,5 л/га) та Агрітокс (0,4 л/га). Інсектицидних обробок було декілька, позаяк горох може пошкоджувати низка серйозних шкідників, серед них — гороховий зерноїд. Система боротьби з ним передбачає обробку посівів інсектицидами на початку цвітіння що 10 днів. Ясна річ, ця культура потребує обов’язкової десикації препаратами на кшталт Реглон Супер.
Читайте також: Горох може стати чудовою альтернативою сої в умовах зміни клімату
Досвід вирощування озимого гороху лишень накопичується, однак уже сьогодні можна дійти попередніх висновків.
• Висока холодостійкість. Це стосується не лише перезимівлі і здатності витримувати морози у період спокою, а й пізніх весняних приморозків. Минулорічні травневі «мінуси» озимий горох на Вінниччині й Житомирщині пережив нормально, що свідчить про те, що знижуються ризики під час вирощування цієї культури.
• Відносно пізні осінні строки сівби дають змогу сіяти озимий горох одразу після збирання соняшнику і кукурудзи з коротким та середнім ФАО. При цьому цілком перспективним є прямий висів озимого гороху в стерню після збирання культури-попередника і проходу мульчувача або дискатора для подрібнення решток. Горох загалом культура не вибаглива, тож такий підхід дасть змогу дотримати сівозміни, заощадити кошти на обробітку ґрунту, виграти час і, ймовірно, зібрати не менший чи не набагато менший врожай наступного літа.
• Співвідношення витрат і прибутків, тобто рентабельність вирощування озимого гороху можна порівняти із соєю. Однак при цьому ризики набагато нижчі, насамперед, ризик браку ґрунтової вологи. Озимий горох так чи інакше своє візьме.
• Серед ключових перепон на шляху широкого впровадження озимого гороху на полях українських господарств можна назвати поки що недостатню науково-практичну базу та невеликий (скажімо так) вибір сортів. І зрештою — відсутність усталених технологій його вирощування. Утім, гадаємо, що це все — справа найближчих сезонів. Власне, вже сьогодні в Україні є декілька продавців різних сортів озимого гороху. Навряд чи помилимося, припустивши, що невдовзі ця індустрія може серйозно розвинутися.
З іншого боку, не робитимемо поспішних висновків, видаючи аванси озимому гороху. Відомий фахівець агроном-консультант проекту Free Farm Олег Пелипенко мав змогу безпосередньо долучитися до вирощування цієї культури в ТОВ «Українка Агро». Пропонуємо вашій увазі стислий виклад його думок щодо озимого гороху.
Озимий горох, безперечно, може стати оптимальним варіантом для аграріїв, які працюють у східних, південних і центральних регіонах України, де умови посушливі. Тут завдяки доступу до більшої кількості вологи ця культура може дати на 20–25% вищу врожайність порівняно з ярим горохом. Вочевидь, і рентабельність, принаймні, не гіршу, ніж у сої. Однак у регіонах, де випадає достатня кількість опадів, ситуація не така однозначна, тут результати за озимим горохом можуть бути гірші. Стосовно добрив це доволі невибаглива культура. Горох у ТОВ «Українка Агро» висівали на бідних ґрунтах, саме тому вносили 150 кг нітроамофоски та 200 кг аміачної селітри. Натомість на Півдні України вистачить 100 кг NPK і 100 кг селітри. Як листкового підживлення бажано у фазі 4–5 листків внести кобальт, молібден, сірку і магній. У фазі бутонізації обов’язково слід підживити бором. В принципі щодо бобових в Україні сьогодні часто практикують американський підхід, коли основне внесення мінеральних добрив іде під культуру-попередник, зокрема кукурудзу. Одна з головних переваг озимого гороху — він рано звільняє поле. На Одещині його молотять вже 10–15 червня. Завдяки цьому можна сміливо висівати культуру для отримання другого врожаю, скажімо раннього соняшнику. Так само озимий горох є чудовим попередником для ріпаку та зернових.
Ігор Павлюк