ПРО НАС

Бренд "Агрономія сьогодні" забезпечує різноманітні потреби у веденні аграрного бізнесу, виробництві аграрної продукції для людей, які займаються сільським господарством.

Наша пристрасть - допомогти аграріям заробляти гроші, економити час та збільшувати своє задоволення у фермерському бізнесі.

На сторінках нашого сайту ви завжди знайдете актуальну інформацію з вирощування та захисту рослин. а також безліч іншої інформації, що допоможе вам у веденні бізнесу.

Останніми роками соя в Україні вважається однією із найбільш нестабільних в плані вирощування сільгоспкультур. Це водночас тепло- та вологолюбна культура, котра гостро реагує на стресові умови вегетації. Перш за все дефіцит вологи в ключові фази розвитку, ґрунтову та повітряну посуху, а також пізні приморозки.

В зв’язку із цим у більшості регіонів України, кліматичні умови яких підходять для вирощування сої, практикується доволі обережне ставлення до цієї культури. Мова передусім про економічний аспект, котрий змушує ретельно прораховувати рентабельність.

Хоча потенціал сучасних інтенсивних сортів сої досягає 5 т/га і вище, нормальним результатом для лісостепової зони України вважається 3 т/га, а для західних областей – до 4 т/га. З огляду на доволі високу ціну сої це дає змогу отримати непоганий прибуток.

З іншого боку, на жаль, у більшості господарств ця культура рідко коли демонструє стабільні результати врожайності, тому навіть 3 т/га незрідка є недосяжним показником внаслідок несприятливих погодних умов.

Тому агровиробники змушені шукати золоту середину поміж інтенсивною технологією вирощування сої та високою ймовірністю недобору врожайності через погоду. Тобто, прораховувати технологію вирощування в фінансовому плані таким чином, аби не зазнати значних збитків.

Справа доходить до того, що іноді сою взагалі вирощують без міндобрив, сподіваючись на опади та на її здатність самостійно забезпечити себе азотом.

Однак така стратегія може бути ефективною лише у виняткових випадках. Адже рослини сої відчувають досить високу потребу як в основних елементах живлення, таких як азот, фосфор і калій, так і в мікроелементах. І саме дефіцит останніх у грунті чи їх недоступність для рослин може бути причиною низької врожайності сої. Навіть за умов достатньої забезпеченості вологою.

На чому не можна економити

Отже, на чому не можна заощаджувати при вирощуванні сої в плані мінерального живлення?

Передусім мова йде про інокуляцію насіння. Іноді, навіть у розвинених в технологічному плані господарствах доводиться зустрічати практику сівби неінокульованого насіння. Мовляв, в грунті і так повно добрив, азотофіксуючі бактерії там також повинні бути, навіщо витрачатися ще й на інокулянт?

Інокулянт на сої

Річ у тім, що саме інокулянт, причому якісний інокулянт, може слугувати каталізатором розвитку рослин сої, як за несприятливих, так і сприятливих умов вегетації. Активізація процесу самостійного забезпечення посівів сої азотом позитивно впливає і на засвоєння інших елементів живлення, а також на стійкість та здоров’я рослин. До того ж, застосувавши хороший інокулянт фермер автоматично закладає у грунті під наступну культуру, не менш, аніж 100 кг/га легкодоступного азоту і відповідно має змогу істотно заощадити на міндобривах, котрі знову дорожчають.

Соя і азотні добрива

При цьому розповсюджена думка, що, мовляв, під сою не потрібно вносити азотні добрива, не відповідає дійсності. В стартові фази вегетації рослини цієї бобової культури гостро потребують азоту і не можуть себе ним забезпечувати повною мірою. Тому навіть якщо мова йде про економічну технологію вирощування, під передпосівний обробіток чи разом із насіння потрібно закласти хоча б 30-40 кг/га діючої речовини азоту.

Фосфор і соя 

Другий важливий стартовий елемент для цієї культури – фосфор, який сприяє розвитку кореневої системи і опосередковано позитивно впливає на азотофіксацію. Фосфорні добрива краще вносити точно, закладаючи їх разом із насінням. Оптимально – на декілька сантиметрів нижче насінини.

Надзвичайно важливим може бути листове внесення фосфору та цинку після появи сходів, оскільки це дасть змогу рослинам якісно розвинути кореневу систему.

Внесення мікроелементів по сої

Величезне значення для нормального розвитку сої, а також життєдіяльності азотофіксуючих бактерій-ризобій, має забезпеченість посівів ключовими мікроелементами. Перш за все це бор, а також молібден і кобальт. Окрім цього соя позитивно реагує на внесення міді і цинку.

Якщо є технічна можливість, препаратом, до складу якого входять бор, молібден і кобальт, можна обробити посівний матеріал сої. Це стане каталізатором якісного розвитку ризобій у грунті.

Надалі ж рекомендується ще принаймні одне внесення бору по листу, краще у суміші із іншими мікроелементами. Така обробка є критично необхідною перед початком цвітіння сої, оскільки додатковий бор сприятиме зниженню абортації зав’язі. При цьому інші мікроелементи істотно покращать перебіг проходження ключових процесів цвітіння та зав’язування плодів.

Головні добрива для сої

Відповідно, повертаючись до економічного аспекту вирощування сої, наголосимо, що навіть у разі, коли мова йде про скорочення витрат на мінеральне живлення, не можна відмовлятися від:

  • Якісного інокулянту;
  • Перед- або припосівного внесення азот і фосфору в помірній нормі;
  • Листового внесення бору.

Також вельми бажаною є обробка насіння препаратами, до складу яких входять бор, молібден і кобальт, а також листове внесення фосфору і цинку. Це дасть змогу рослинам сої більш впевнено пройти стресові погодні умови вегетації, а також сформувати вищу врожайність.

Наші партнери

Як правильно зберігати цибулю

Цибуля — дуже корисний овоч, який здатний захистити людину від різних хвороб. Але сам він досить...

Бедформер — утворювач гряд

Щоб отримати хорошу грядку для овочів, зокрема картоплі, ягід чи квітів, створено спеціальну...

Чи потрібно десикувати кукурудзу?

Цьогоріч, як втім і у всі попередні роки, збирання врожаю пізніх культур дещо забарилося. Причини...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

4472
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

10362
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

10044
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.