Рік на рік в плані погодних умов не схожий, проте ключові агрономічні постулати лишаються незмінними. Ми повинні по можливості накопичити вологу у посівному горизонті та запобігати безпосередньому контакту насіння із пожнивними рештками культури-попередника. При цьому висів має бути здійснений на задану глибину і якомога більш точно, аби отримати своєчасні дружні сходи.

Сьогодні в Україні можна назвати, мабуть, вже не менше десятка альтернативних технологій підготовки поля під сівбу озимих культур. Ноу-тілл, стріп-тілл, вертикальний обробіток грунту, глибок рихлення, дискування мілке, середнє чи глибоке – коротше кажучи, обирати є із чого.

Нещодавно ми мали змогу ознайомитися із ще однією технологією, котру пропонує декілька вітчизняних компаній. Вона нам видалася доволі цікавою та потенційно ефективною, тому пропонуємо вашій увазі її основні принципи.

Суть технології полягає у тому, аби мінімально втручатися в грунт при підготовці поля, зокрема, під сівбу озимих культур. Відразу після проходу комбайна борона зі спеціальними робочими органами – обертовими культиваторними лапами, заходить в поле та рівномірно розподіляє солому, подрібнюючи її на менші фрагменти. Поряд з цим виконається вкрай обережний обробіток верхнього шару грунту із вирівнюванням поля. При цьому буряни вириваються із грунту просто із корінням.

Такий прохід дає змогу цілковито закрити тріщини в грунті, запобігаючи їх виникненню. Подрібнена та рівномірно розподілена солома лишається в ролі подушки, котра надійно захищає вологу в грунті від випаровування.

Спровокувавши в перший прохід агрегата проростання бурянів та падалиці ми за деякий час робимо другий, а якщо потрібно, то й третій прохід полем. В результаті отримуємо ідеально вирівняний грунт, знищення механічним шляхом бур’янів та вкриту суцільним шаром соломи поверхню поля. В ідеалі на цей шар соломи додатково вноситься біодеструктор, котрий пришвидшує її мінералізацію. При цьому в такий спосіб – з біодеструктором чи без нього – пожнивні рештки розкладаються набагато швидше та якісніше, аніж в тому разі, якби вони були приорані на глибину понад 20 см чи змішані дисками із грунтом. Адже бактерії мають доступ до атмосферного азоту.

Товстий шар соломи захищає землю від випаровування вологи

Найцікавішим, на наш погляд, у даній технології є те, що товстий шар соломи захищає землю від випаровування вологи не теоретично, а практично. При цьому відбувається таке відоме фізичне явище як конденсація вологи. Вночі вона переміщується із тепліших шарів повітря вниз – в холоднішій, осідаючи під товстим шаром соломи. Якщо говорити про вирощування, скажімо, ярих культур, то в такий спосіб впродовж сезону можна накопичити 100 і більше міліметрів фактично дармової вологи, на рівному місці.

Так само накопичуватиметься волога під товстим пластом соломи і на полі, на якому будуть посіяні озимий ріпак чи пшениця. Фактично достатньо вже після проходу спеціального агрегату, який закрив вологу після комбайна, підняти шар соломи, аби переконатися, що земля під ним мокра. І лишатиметься такою постійно. Звісно, що насіння набагато краще проростатиме за таких умов, будучи посіяним під таку органічну «ковдру».

Солома поступово та якісно мінералізуватиметься

Паралельно завдяки внесенню біодеструктора та роботі бактерій солома поступово та якісно мінералізуватиметься, забезпечуючи поживними речовинами наступні культури.

Це дуже спрощений опис такої технології, однак, вона дійсно виглядає дуже перспективно і сьогодні вже використовується у низці українських господарств. Це в жодному разі не ноу-тілл, який не передбачає жодних втручань в грунт, а поєднання найбільш якісних елементів нульової та мінімальної технологій обробітку грунту.

Боротьба із бур’янами тут передбачає не орієнтацію на хімічні заходи

Особливо ж наголосимо на тому, що боротьба із бур’янами тут передбачає не орієнтацію на хімічні заходи, як в ноу-тілл, а механічне знищення паростків бур’янів саме у верхньому шарі грунту – на глибину 4-5 см. Адже на глибині 20-30 см і більше в грунті криється незліченна кількість насіння найрізноманітніших бур’янів. Знищити його все чи механічним, чи хімічним шляхом просто неможливо. Однак якщо ми працюватимемо із грунтом лише на глибину посівного горизонту, не зачіпаючи нижні шари, то з часом розправимося із насінням бур’янів, що там знаходиться. Насіння у нижніх шарах грунту ми просто не зачіпаємо, лишаючи його лежати там, де воно є.     

Сорти озимої пшениці вітчизняної селекції в...

Насіння сучасних сортів озимої пшениці має високу генетично зумовлену адаптивну спроможність,...

Як вибрати вживаний комбайн

В Україні навіть за найкращих часів завжди гостро бракувало зернозбиральної техніки. Адже нові...

Особливості застосування діючих речовин для...

Часто стверджують, що головна проблема десикації — це час. Час для обробки, справді, слід обирати...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

6834
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Люфа - вирощування та використання природної губки

3187
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Виробництво та перспективи чорного часнику

15551
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.