При вирощуванні солодкого перцю фермери часто стикаються з атаками шкідників, які можуть істотно знизити врожайність культури. Для того щоб врятувати врожай, потрібно вчасно помітити появу комах і почати негайну боротьбу з ними. У статті розглянемо опис основних шкідників перцю, а також розповімо про необхідні профілактичні заходи.

Білокрилка (Trialeurodes vaporariorum)

Комаха завдає шкоди перцю та іншим рослинам у закритому і відкритому ґрунті. Ідеальні умови для розвитку — тепле і вологе літо.

У полі білокрилка активно шкодить тільки влітку, в опалювальній теплиці — протягом року. Доросла комаха живе 18–25 днів за температури 18–24 °C, а при підвищенні до 30 °C життя шкідника скорочується до чотирьох днів.

Личинки та дорослі комахи харчуються соком рослин, залишаючи після себе виділення «медяна роса». У виділеннях розвиваються грибкові захворювання (борошниста роса, сіра гниль), внаслідок чого зав’язі, листя і квіти опадають, стебло деформується, рослина погано розвивається.

Читайте також: Особливості вирощування солодкого перцю

Профілактика:

• щоденний огляд рослин на наявність шкідника;
• якісна дезінфекція та очищення теплиць від бур’янів і рослинних залишків після збирання попередника;
• перекопування ґрунту в закритому ґрунті та глибока оранка у відкритому ґрунті з осені;
• провітрювання неопалюваних теплиць у зимову пору року для вимерзання шкідників-зимівників;
• під час вегетації перцю в теплиці рекомендована установка сітки на дверях і кватирках задля запобігання потрапляння шкідливих комах.

Колорадський жук (Leptinotarsa decemlineata Say)

Жук здатен перелітати на далекі відстані. Середній термін життя колорадського жука один рік, однак завдяки здатності впадати в діопаузу деякі особини здатні прожити 2–3 роки. Личинки та молоді жуки об’їдають листя і пагони пасльонових культур, що призводить до зниження розміру і якості врожаю в цілому.

Профілактика:

• сівозміна (пасльонові культури рекомендується садити на одне поле раз у 3–4 роки);
• глибока оранка ґрунту з осені після збирання попередника;
• щоденний контроль за чистотою полів від шкідників на перці;
• посів рослин, які відлякують колорадського жука в міжряддях або навколо перцю (чорнобривці, календула, настурція, меліса, м’ята, кріп, огіркова трава, цибуля, часник, базилік, кінза, квасоля і боби).

Капустянка звичайна (Gryllotalpa gryllotalpa)

Комаха має важливе значення у природі, адже покращує аерацію ґрунту та при цьому велика популяція завдає шкоди рослинам.

Зимує доросла комаха в ґрунті або гною на глибині близько 60 см. У верхні шари шкідник переміщається, коли ґрунт прогріється до 8,5–10 °С, активне живлення починається за температури 12–15 °С.

Капустянка перегризає коріння рослин і пошкоджує коренеплоди. Якщо наступного дня після висадки розсади перцю виявлено рослини, що лежать на поверхні ґрунту, швидше за все її пошкодила капустянка.

Профілактика:

• глибока оранка навесні та восени;
• розпушування міжрядь;
• не використовувати свіжий гній на ділянці, який може додати шкідника;
• посів навколо основної культури рослин, які відлякують капустянку (чорнобривці, часник, хризантема і меліса).

Хрущ (Melolontha melolontha Linnaeus)

Це шкідник розсади солодкого перцю і дорослих рослин. Личинки перегризають корінці та призводять до загибелі культури.

Жуки починають літати в травні. Наприкінці весни самиці хруща відкладають яйця в ґрунт. Після 30–50 днів з’являються личинки. У перший рік личинки споживають перегній і дрібні рештки рослин, у наступні роки можуть перегризати коріння і коренеплоди овочів.

Павутинний кліщ (Tetranychus urticae C. L. Koch)

Найчастіше шкодить солодкому і гострому перцю як у закритому, так і у відкритому ґрунті. Кліщі висмоктують сік із листя, покривають рослини павутинням, що з часом призводить до появи плям і пожовтіння. Як наслідок, у рослини обпадають зав’язі та квітки, врожайність перцю значно падає.

Зимують запліднені самки на рослинних рештках, у верхніх шарах ґрунту, корі дерев або щілинах і тріщинах теплиці. Вони здатні витримувати зниження температури до –27–28 °С. Навесні за температури 12–14 °С кліщі виходять зі сплячки та поселяються на нижній стороні листя.

Шкідника на рослинах можна виявити при появі тонкої сріблястої павутинки на листках і стеблах перця. На листі формуються бурі плями, які жовтіють, скручуються і засихають, після чого кущ припиняє рости та остаточно гине.

Профілактика:

• прибирання рослинних залишків;
• знищення бур’янів;
• регулярне провітрювання теплиці;
• перекопування ґрунту після збирання попередника;
• посів рослин, які запах яких відлякує павутинного кліща в міжряддя або навколо культури (цибулі, часнику, календули, чорнобривців, петрушки, гірчиці й базиліку).

Слимаки (Limaxmaximus)

Шкідники прогризають дірки на листі рослин і переносять різні грибкові і вірусні захворювання, переповзаючи від однієї культури до іншої.

Слимаки виповзають у нічний час, особливо в сиру погоду. Молюски ховаються під камінням і вологими предметами.

Після спарювання гермафродити відкладають яйця у вологий ґрунт. А після 18–20 днів з них народжуються маленькі слимаки, які харчуються органікою з землі.

У помірному кліматі дорослі слимаки взимку гинуть, а яйця відмінно зимують, і на початку червня з них виходять нові слимаки. Найбільшої шкоди завдають у відкритому ґрунті. У закритий ґрунт потрапляють лише у вигляді яєць, які були занесені в теплицю. Харчуються листям перців і їх плодами. Прогризають отвори та залишають за собою доріжки підсохлого білого слизу.

Читайте також: Вибір насіння та розсади: відповідальний підхід

Профілактика:

• видалення бур’янів;
• прибирання каменів, дощок, соломи та інших укриттів, в яких можуть жити слимаки.

Попелиця (Aphidoidea Latreille)

Шкідник селиться на пагонах, листках і квітках культури. Комаха проколює тканини рослин і висмоктує з них соки.

Більш інтенсивно комахи розмножуються в теплицях. Оптимальна температура для шкідника 25 °C, при 30–35 °C самиці припиняють розмножуватись. Попелиця шкодить перцю у відкритому та закритому ґрунті.

Профілактика:

• знищення бур’янів на полі і в теплиці;
• обробка ґрунту для усунення комах-зимівників;
• сівозміна;
• провітрювання теплиць.

Трипси (Thysanoptera Haliday)

Поширений шкідник пасльонових і зонтичних культур. Трипс зимує в стадії личинки в ґрунті на глибині 5–7 см або на рослинних рештках. На початку квітня шкідник починає активно літати в полі або в теплиці. Після харчування самки відкладають яйця на нижню сторону листя.

Личинки та дорослі трипси проколюють клітини рослин і висмоктують із них сік. Листя починає жовтіти та всихати, що може призвести навіть до загибелі культури.

Профілактика:

• видалення рослинних залишків із поля;
• сівозміна;
• обробка ґрунту рано навесні перед посадкою культури для знищення комах-зимівників;
• рання посадка перцю;
• часті та рясні поливи рослин, бо трипс любить жити в сухих місцях;
• регулярне обстеження перцю на наявність шкідника, щоб вжити заходів захисту якомога швидше;
• рекомендується розміщувати перець якнайдалі від полів, де росте цибуля.

О. Власова, канд. с.-г. н. Інституту захисту рослин НААН

Наші партнери

Система mini-till: перспективи мінімального...

Мінімальний обробіток є перспективним і відносно просто запроваджується на структурованих і добре...

12-корпусний плуг LEMKEN Eurotitan в СТОВ...

«Олстас-льон» є одним із найвідоміших господарств Чернігівщини, без перебільшення задаючи тон у...

Хвороби люпину

Люпин уражується великою кількість хвороб різної етіології, які істотно знижують як продуктивність...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

849
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

5542
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

12874
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.