Органічна гречка: перспективи виробництва на Прикарпатті
- Деталі
- Статті
- 3732
Органічне сільське господарство сьогодні практикують майже в усіх країнах світу, і є всі підстави для широкого впровадження його в Україні.
Органічне сільське господарство сьогодні практикується майже в усіх країнах світу, і є всі підстави для широкого впровадження його в Україні. Ідея органічного виробництва полягає у повній відмові від мінеральних добрив, отрутохімікатів і генетично модифікованих організмів. Це призводить до підвищення природної біологічної активності в ґрунті, відновлення балансу поживних речовин, підсилюються відновлювальні властивості, нормалізується робота живих організмів, відбувається приріст гумусу і як результат — збільшення врожайності сільськогосподарських культур і підвищення ефективності землеробства.
У світі 31 млн гектарів земель використовується для виробництва органічної продукції. Це приблизно 558 тис. ферм у 108 країнах світу. Перше місце посідає Австралія — приблизно 12,1 млн гектарів, а на друге — Китай із 3,5 млн. У Європейській частині — Швейцарія.
Потенціал України у виробництві органічної продукції
Україна за своїм природно-кліматичним і ґрунтовим потенціалом має унікальну можливість посісти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції. Більшість українських органічних господарств розташовані в Одеській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Житомирській областях. Українські сертифіковані органічні господарства різного розміру — від кількох гектарів, як і в більшості Європи, до понад десяти тисяч гектарів ріллі.
Як зазначають експерти, Україна входить у трійку світових виробників гречаної крупи. Наприклад, щорічно в Україні виробляють на експорт 6 тис. тонн тільки органічної гречки, крім того, національні виробники задовольняють внутрішній попит на крупи в Україні. Гречка як цінна круп’яна культура має стабільний попит і ринок збуту, що забезпечує виробникам певну рентабельність. Щорічно українці з’їдають 155–180 тис. тонн гречки.
Читайте також: Обробіток ґрунту під гречку
Гречка характеризується високими поживними й лікувальними властивостями крупи, є однією з основних парозаймаючих, страхових, поукісних, медоносних і рентабельних культур. Багатовіковим досвідом нашого народу і найновішими дослідженнями науки встановлено, що гречка є унікальним харчовим продуктом, а високі поживні якості гречаної крупи дозволяють широко використовувати її як дієтичний і лікувальний продукт за різних захворювань.
Гречка відіграє також важливе агротехнічне значення, що сприяє покращенню стану ґрунтів і підвищенню врожайності наступних культур у сівозміні та біологізації землеробства. Гречку використовують як сидеральну культуру, оскільки вона поліпшує фізичні та хімічні властивості ґрунту, лишає в орному шарі від 2 до 4 т/га кореневих і післяжнивних решток із великим умістом калію, фосфору, кальцію, що є в легкодоступній формі для інших польових культур.
Ураховуючи географічне розташування, Івано-Франківщина є одним із регіонів України, природні ресурси якого дозволяють вирощувати високоякісну екологічно-чисту продукцію рослинництва і тваринництва.
У технологіях виробництва органічної продукції рослинництва все ширшого застосування набувають гумати, у зв’язку з чим виникає багато питань з їх застосування. Після обробки насіння гуматами в рослин краще розвивається коренева система, сильніше галузиться, глибше проникає в ґрунт, що покращує живлення рослин. Підживлення через листя є однією з форм підвищення рівня живлення культурних рослин у період їхньої вегетації. Цей метод потрібно застосовувати з урахуванням вимог конкретної культури, ґрунтово-кліматичних й організаційно-господарських умов.
Лабораторією обробітку ґрунту, боротьби з бур’янами та технології органічного виробництва сільськогосподарських культур Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН у 2019–2020 рр. були проведені дослідження із застосування органічного добрива «Українські гумати». Цей препарат призначено для всіх видів сільськогосподарських культур у будь-яких ґрунтово-кліматичних зонах для ведення органічного землеробства й отримання екологічно чистої продукції. Він має широке застосування: для оброблення насіння, обприскування рослин і післязбиральної обробки поля. Діючими речовинами є гумат калію і фульват калію. Уміст солей гумінових і фульвокислот в органічному добриві «Українські гумати» становить більше як 70% (у перерахунку на суху речовину), через що в нього найнижчі норми внесення.
Читайте також: Як перейти на органічне землеробство
Ґрунт дослідної ділянки — дерновоопідзолений поверхнево оглеєний середньосуглинковий, осушений гончарним дренажем. У досліді висівали гречку сорту Українка широкорядним способом (45 см), нормою висіву 2,5 млн схожих насінин на 1 га. Система обробітку ґрунту під гречку складалася з дискування на глибину 6–8 см, оранки — на глибину 20–22 см, ранньовесняного закриття вологи (боронування) та 2–3 культивацій, включно з передпосівною залежно від забур’яненості поля, та після посівного коткування посівів. Також проводили два міжрядних обробітки ґрунту.
У наших дослідженнях органічне добриво «Українські гумати» застосували в технології вирощування гречки згідно зі схемою досліду: обробка насіння з розрахунку 0,2 л препарату розведеного в 10 літрах води на 1 т насіння; обприскування посівів гречки з розрахунку 0,15 л препарату на 1 га посіву у фазу гілкування та у фазу бутонізації.
Галина Куничак, канд. с.-г. наук
Володимир Матвієць, канд. с.-г. наук
Ольга Дутчак
Прикарпатська державна сільськогосподарська ДС ІСГ Карпатського регіону НААН