Солодкий перець — невіддільна складова здорового харчування. Овоч містить велику кількість клітковини, азотистих речовин, розчинних цукрів, пектинів, крохмалю й ефірних олій. Перець багатий на вітаміни групи А, В, С, Е, РР, а також на мікроелементи: кальцій, йод, залізо, калій, магній, натрій, мідь, фосфор, фтор, марганець, цинк, хлор і сірку, що робить його бажаним продуктом для всіх, хто прагне отримувати максимум користі від їжі.

Обираючи сорт солодкого перцю, слід звертати увагу не лише на врожайність, а й необхідні умови вирощування — захищений чи відкритий ґрунт, час дозрівання — ранній, середньостиглий і пізній, призначення плодів — для їжі свіжим чи переробленим і навіть форму й товщину стінок — тонкостінні й товстостінні плоди.

Серед найкращих сортів перцю раннього дозрівання можна виділити: Атлант, Клаудіо F1, Помаранчеве диво, Купець, Білозерка; середньостиглих — Ластівка, Геркулес F1, Богатир, Каліфорнійське диво, Фараон F1.

Зовнішні ознаки браку або надлишку поживних речовин перцю:

• пожовтіння нижніх листків, затримка в рості й розвитку, листя дрібне, з нижнього боку прояснені — брак азоту;
• листя дуже великі темного забарвлення, квіток і зав’язі немає — надлишок азоту з одночасним браком фосфору;
• листкова пластинка жовтіє, але жилки зелені — дефіцит калію;
• пелюстки квіток засихають, стають темно-коричневими — брак бору;
• у плодів, що дозрівають, кінчики чорніють і всихають — брак кальцію.

Деякі прояви дефіциту поживних речовин можуть поєднуватися з симптомами хвороб або пошкодженням шкідниками. У цьому разі в розчини фунгіцидів і інсектицидів додають поживні речовини, наприклад, мідний купорос, який оздоровлює рослини, збагачує мікро­елементами й допомагає захищати від шкідників і хвороб.

Читайте також: Вибір насіння та розсади: відповідальний підхід

Щодо підживлення існують вельми суперечливі думки. Частина фахівців уважає, що розсаду треба вирощувати у відносно бідному ґрунті, щоб уникнути витягування й переростання. Інші радять підгодовувати розсаду перців поживними розчинами через кожні 10–15 днів упродовж усього періоду вирощування, аж до самого садіння.

Види добрив і способи їх застосування

Для підживлення перцю застосовують органічні, мінеральні й комплексні добрива.

Органічні добрива:

• свіжий гній або коров’як — добриво, багате на азот. Можна застосовувати тільки у вигляді попереднього семиденного настоювання. Поливають у нормі 2–3 л під кожен кущ;
• курячий послід — концентроване добриво, потрібно застосовувати обережно, щоб не обпекти тканини рослини, багате на азот, фосфор, кальцій, магній. Застосовують у вигляді • семиденного настою — 1 кг на відро води, перед використанням розбавляють водою у 20 разів, дають кореневі підживлення;
• компост із рослинних решток застосовують як мульчу, який поступово збагачує ґрунт органікою та сприяє збереженню вологи. Високоефективний у комплексі з гуматом калію;
• торф — на піщаних ґрунтах із високим рН забезпечує підкислення ґрунту й мульчування верхнього шару.

Мінеральні добрива:

Для підживлення можна застосовувати мінеральні добрива в гранулах, тукові суміші або в розчинах. Високу розчинність мають тільки азотні добрива, фосфорні та калійні розчиняються повністю й лишаються у вигляді суспензій.

Азотні добрива:

• Аміачна селітра — 20 г / 10 л води у вигляді обприскувань на початку цвітіння або через 15–18 днів після садіння розсади;
• Сечовина (карбамід) — 40 г / 10 л води у вигляді обприскувань по листку всередині періоду плодоношення або на кожен погонний метр грядки у вигляді гранул;
• Кальцієва селітра — 20 г / 10 л води в період плодоношення за появи деформованих плодів із темними плямами.

Фосфорні добрива:

Суперфосфат подвійний — містить до 46% фосфору, підживлення проводять двічі з поливною водою 10 г / 10 л води на початку цвітіння і в першій декаді серпня.

Читайте також: Краплинне зрошення: просто під корінь

Калійні добрива:

• Сульфат калію (калій сірчанокислий) — містить 52% калію і 45 — сірки, застосовується для основного внесення в ґрунт і підживлення у вигляді гранул і розчинів по 10 г / 10 л води 3–5 разів за вегетацію;
• Хлористий калій — містить до 60% калію, але через наявність у складі добрива хлору застосовується під час осінньої заправки ґрунту.

Мікродобрива:

• Борна кислота — потрібна порційно в період активного цвітіння, якщо помітно, що зав’язь погано утворюється; витрата речовини — 10 г / 10 л води;
• Янтарна кислота — стимулює ріст нових пагонів, 2 таблетки речовини на 1 л води;
• Мідний купорос застосовується в разі розвитку фітофторозу в період плодоношення, зміцнює імунітет рослин, джерело міді, 1 г препарату розчиняють в 1 л води, обприскують кущі рано вранці.

Способи застосування:

• внесення під основний обробіток ґрунту восени;
• перед садінням у ґрунт навесні;
• з поверхневим і крапельним поливом;
• листкові обробки.

Оптимальне забезпечення рослин елементами живлення досягається за комплексного та послідовного застосування різних видів добрив і чергуванні способів їх застосування. Органіка збільшує кількість і якість урожаю, мінеральні добрива — сприяють здоров’ю та зростанню самої рослини.

Ольга Власова, канд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН

Наші партнери

Зміна клімату та сільське господарство в...

Зміни клімату загалом сприятливо впливають на продуктивність та якість плодоовочевих культур....

Система mini-till: перспективи мінімального...

Мінімальний обробіток є перспективним і відносно просто запроваджується на структурованих і добре...

12-корпусний плуг LEMKEN Eurotitan в СТОВ...

«Олстас-льон» є одним із найвідоміших господарств Чернігівщини, без перебільшення задаючи тон у...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

852
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

5543
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

12875
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.