Настав час, коли ми починаємо розмірковувати над тим, що вже не за горами пора висіву озимих зернових культур. І наразі постають такі актуальні запитання: з чого розпочати захист озимих зернових культур? який продукт обрати і не помилитися? Ми досить часто ставимо собі подібні запитання, бо йдеться про важливість використання правильного продукту, розуміючи, як сильно цей вибір позначиться на нашому врожаї. Та як часто ми запитуємо себе про важливість якості обробки насіннєвого матеріалу? Пропонуємо поглянути на якість обробки насіння очима оператора і з’ясувати, як важливо не лише обрати якісний продукт, а ще й якісно його нанести на насіння

Хто такий оператор протруювального обладнання?

Оператор протруювального чи очисного обладнання — це людина, на якій лежить велика відповідальність за якість очищення, калібрування та протруєння посівного матеріалу. Простими словами, від оператора залежить початок успіху отримання майбутнього врожаю.

У цій статті хочеться розповісти вам, як усе ж правильно обробити насіння озимих зернових культур: на що варто звернути увагу та як не слід робити.

Компанія «Сингента» вже протягом шести років надає як технічну підтримку своїм клієнтам послугу налаштування й оптимізації процесу обробки насіння різних типів культур.

Бувши оператором мобільного протруювального комплексу (МПК) у компанії «Сингента» протягом чотирьох років, я відвідав понад сто господарств різних масштабів та обробив на МПК десятки тисяч тонн посівного матеріалу. Другий рік поспіль здійснюю візити до клієнтів, у яких наявне власне обладнання, з метою налаштування та оптимізації процесу обробки насіння. Отже, довелось побачити достатньо багато різних ситуацій, що виникають у протруюванні насіння. Тож пропоную детальніше розглянути кілька основних моментів.

Машина старого зразка для обробки насіння

Приготування робочого розчину (р/р)

Спочатку хочеться звернути увагу на момент приготування робочого розчину. Начебто нічого складного та й усім давно відомо, що 10 л/т робочого розчину — це вже шлях до успіху. Але… Є вагомі складові процесу, про які багато людей забувають чи взагалі не звертають на них уваги, а саме:

1. Потрібно збовтувати каністру з протруйником перед використанням, як написано в інструкції.

2. Ретельно перемішувати робочий розчин як під час приготування, так і в процесі протруювання насіння. Метод рециркуляції не є ефективним, перемішування тільки за допомогою міксера.

3. Додаючи до робочого розчину різні мікро- та мікроелементи, необхідно перевіряти їх на сумісність із протруйниками перед сезоном протруювання. Чому так? Усе просто: дуже багато препаратів, які представлені на наш вибір, мають різні формуляції (склад) і доволі часто вони не сумісні в баковій суміші, що, своєю чергою, може спричинити виникнення низки негативних наслідків — від пилоутворення до обсипання нанесених препаратів з насіння. А це призводить до втрат, і не лише функціональних, а й фінансових.

4. Приготування р/р рекомендовано здійснювати ваговим методом (на кожен продукт у паспорті безпеки вказана густина). Дуже зручно, коли використовуються норми протруйника 1,7; 1,75 тощо.

Таким чином, ми маємо приготувати робочий розчин однорідним за забарвленням і з рівномірним розподіленням діючої речовини, що дасть нам змогу рівномірно нанести та розподілити активні інгредієнти продукту на насінні.

Очищення насіння

Першим і найголовнішим перед протруєнням є очищення зерна від пилу, домішок та видалення остюків (ячмінь), після чого здійснюється калібрування насіння. Чому цей етап такий важливий? Тут можна розглянути кілька чинників того, як очищення впливатиме на якість обробки:

• недостатньо очищене зерно містить значну частину пилу та різних домішок, а це призводить до обсипання протруйника з обробленого насіння (особливо критичним є для протруйників зі слабкими формуляціями), плюс до цього, якщо в посівному матеріалі є домішки — на них також витрачається протруйник. За таких умов втрати продукту можуть сягати 30 % ще невисіяного матеріалу;
• другий важливий чинник стосується очищення ячменю від остюків — для цього є спеціальний пристрій остюколомач. Якщо не прибрати остюки, на які також витрачається робочий розчин, із насіння ячменю, то втрати продукту можуть сягати до 40%. Відповідно, втрачається і бажаний захист насіння в полі.

 

Отже, висновок такий: чим краще ми підготуємо посівний матеріал перед протруюванням, тим якісніше зможемо протруїти насіння.

Протруювання

Тепер переходимо до самого процесу протруювання та визначення, яким чином можна оцінити якість протруєного насіння (отримати точні дані по кожній насінині) і якою є його пильність, про яку не один раз згадується.

Процес протруювання

Найголовніший і найвагоміший чинник тут — це персонал і обладнання. Персоналу потрібно мати розуміння, що це не просто «фарбування» насіння, а створення первинного захисту нашого майбутнього врожаю, тому ставитись до цього процесу потрібно дуже відповідально.

Про роботу з обладнанням можна писати дуже багато, але зупинимось на першочергових моментах, яким приділяється мало уваги:

• для обробки зернових підходить будь-який тип протруювального обладнання, зокрема поточні (шнекові барабанні) та порційні машини, але ніяк не бетономішалки й інші старовинні методи, адже про якість обробки в такому разі взагалі не йдеться;
• калібрувати потрібно подачу як зерна, так і робочого розчину й повторювати цю процедуру за кожної зміни сорту чи культури;
• завжди стежити за співвідношенням витраченого робочого розчину до протруєного насіння (л/т);
• постійний візуальний контроль протруєного насіння на рівномірність забарвлення та покриття.

Оцінювання якості

Провести якісний аналіз протруєного насіння на кількість діючої речовини та пилу на насінні можливо тільки в лабораторних умовах за наявності відповідного обладнання. Такі види аналізу доступні для клієнтів компанії «Сингента» і це досить популярна послуга серед агровиробників.

Сучасний комплекс для протруювання насіння зернових культур

Обладнання

А тепер про саме обладнання. На сьогодні є безліч виробників протруювального обладнання, яке можна побачити в господарствах, — від вітчизняних до закордонних. Хочеться поділитися суб’єктивною думкою щодо цього, сформованою на основі побаченого на власні очі:

1. З обладнанням закордонного виробництва працювати приємно: машини добре калібрують і мають похибку в допустимих нормах — ±2%. Тобто ви налаштували обладнання на початку, а далі тільки спостерігаєте за процесом до наступної зміни сорту, культури чи рецепта.

2. З обладнанням вітчизняного виробництва (особливо старих зразків) усе трішки інакше. Я думаю, мене багато людей зрозуміли. Якщо відверто, то на такому обладнанні майже не реально рівномірно нанести р/р на насіння. Чому так? Поясню кілька моментів:

• першим вагомим моментом є відсутність подачі рівномірного потоку насіння до протруювальної камери;
• у місткостях із р/р відсутні міксери, що свідчить про те, що наш робочий розчин не може бути стабільно рівномірним на 100% протягом усього періоду протруювання;
• відсутність стабільної подачі робочого розчину до протруювальної камери (навіть якщо вдалося здійснити калібрування).

Висновок

Наразі ми не такі багаті, щоб дозволити собі витрачати дорогі діючі речовини, не отримуючи від них конкретної користі. Відповідно сьогодні ми повинні максимально підвищувати рівень якості обробки насіннєвого матеріалу, яка забезпечить точне і рівномірне нанесення продукту на кожну насінину. Застаріле обладнання за можливості слід змінювати на нові та сучасні протруювальні установки для отримання якісної обробки посівного матеріалу. Адже мало просто придбати якісні протруйники, дуже важливо їх правильно застосувати, власне, нанести на насіння й одержати бажаний результат у полі.

Є ще одне ефективне рішення у вигляді сервісу мобільного протруювання від компанії «Сингента», яким уже 5 років поспіль користуються багато аграріїв і з кожним роком їх кількість збільшується. На мою думку, цей сервіс дуже зручний для сільгоспвиробників, бо їм не потрібно нічого робити — тільки привезти зерно та забрати вже очищений і протруєний посівний матеріал. Тобто всі налаштування та калібрування обладнання виконують оператори від компанії «Сингента», а якість обробки затверджується результатами лабораторних аналізів. Чи ж не зручно?

 

Віталій ЛІВІЦЬКИЙфахівець з підтримки програм
засобів захисту рослин, компанія «Сингента»

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38828
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27525
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14449
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.