Можна спрогнозувати, що цієї осені обсяг мінеральних добрив, котрі внесуть українські фермери на поля, знизиться принаймні удвічі. А в деяких господарствах взагалі ніхто нічого вносити не буде. Причина зрозуміла – немає коштів та бажання вкладатися у вирощування зерно, яке невідомо чи вдасться продати.

Звісно, що аграрії сподіватимуться на природню родючість ґрунтів та запас поживних речовин, що вкладався в землю у попередні роки. Втім, однаково варто розглянути способи дещо покращити ситуацію із мінеральним живленням рослин, витративши мінімальні кошти.

Так, не бажано обходитися зовсім без міндобрив. Краще оптимізувати способи їх внесення, нехай і в мінімальній кількості. З цією метою варто використовувати саме ті формуляції, в яких містяться необхідні конкретній культурі елементи живлення в стартовий період розвитку, щоб рослини могли швидко розвинути кореневу систему. Наприклад, азот, фосфор та цинк, а також сірку для озимого ріпаку.

Поєднавши ці компоненти в складі, скажімо, рідких добрив, можна обійтися буквально десятком кілограмів діючої речовини на гектар, якщо давати цю поживну суміш разом із насінням. Це вартуватиме невеликих коштів, проте забезпечить нормальний стартовий розвиток посівів.

Сам посівний матеріал можна обробити недорогими органічними стимуляторами – гуматами. В такому разі вартість їх застосування не перевищуватиме 6-8 дол/га, однак гумати активізують проростання насіння та розвиток сходів.

Читайте також: Розкидачі й точне внесення мінеральних добрив

Також існує прямий сенс оптимізувати використання дармового природного добрива – пожнивних решток культури-попередника. На добре подрібнену солому можна внести біологічні деструктори стерні, котрі в рази прискорять мінералізацію пожнивних решток та активізують розвиток біоти в грунті. Їх вартість застосування також є відносно невисокою, але на весну в грунті, вочевидь, додасться доступних для рослин поживних речовин.

Окрім цього, хороші біодеструктори стерні виконують також функцію оздоровлення грунту, що в перспективі дасть змогу обмежити застосування фунгіцидів.

Якщо в регіоні складається непогана ситуація із вологою, є сенс просто зараз посіяти сидерати, краще всього – сидеральні суміші, до складу яких входить 5-7 різних видів рослин. Такі суміші насичують грунт додатковим атмосферним азотом, перетворюють недоступні сполуки фосфору в грунті в доступні та оптимізують кислотність грунту, що забезпечує доступність інших елементів живлення.

Згодом ці сидерати можна буде заробити в грунт, додатково збільшивши в ньому запас поживних речовин.

Ясна річ, що ці всі заходи, принаймні за один рік, в жодному разі не замінять повноцінних норм внесення мінеральних добрив в грунт. Проте вони дадуть змогу протриматися принаймні цього року, до нормалізації фінансового стану господарств – до того часу, коли фермери зможуть вільно експортувати своє зерно. І ми віримо, що ці часи настануть дуже швидко, завдяки ЗСУ та зусиллям всього народу України.

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

Сучасні тенденції в сегменті розкидачів...

Розкидачі (або ж розподілювачі) гранульованих мінеральних добрив і нині є актуальними у...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37842
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26863
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

13989
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.