Зернові сівалки — це один із найбільш представницьких сегментів сільгосптехніки на ринку України. Різні моделі зернових сівалок випускають десятки українських і сотні світових виробників. Вибирати тут є з чого, а отже, важливо підібрати саме ту модель, що оптимально відповідатиме реаліям роботи у конкретному господарстві.

KUHN AUROCK

Принцип роботи 6-метрової сівалки KUHN AUROCK передбачає буквально прорізання шару ґрунту і закладання туди насінини з попереднім подрібненням та приминанням пожнивних решток культури-попередника. В передній частині конструкції передбачено встановлення потужного рубального котка, діаметром 450 мм. Також у конструкції KUHN AUROCK можливе встановлення пакера, що додатково готує посівне ложе.

Посівний комплекс AUROCK створює борозну спереду двома рядами прорізних дисків із механічною системою навантаження, змонтованих на необслуговуваних підшипникових вузлах. Притискне зусилля на кожен диск досягає показника 300 кг. Діаметр диска з великим профілем хвиль — 460 мм, а з меншим профілем — 430 мм.

Задня частина KUHN AUROCK рухома, що дозволяє всім робочим органам послідовно повторювати шлях один одного, маневруючи на полях зі складним рельєфом поверхні. Відповідно, точний висів нова зернова сівалка KUHN може здійснювати на швидкості до 17–18 км/год. Конструктивно в KUHN AUROCK передбачено варіативність вибору міжрядь — 15 або 18,7 см. Місткість бункера — 5000 л, розділених на два відсіки.

Читайте також: Диференційована сівба: зробити різницю!

Машина спроможна в разі потреби провадити кілька варіантів висіву, включно з одночасною сівбою двох різних культур чи сортів однієї культури.

Väderstad Spirit

Väderstad Spirit 600-900C — це пневматична зернова сівалка, що має робочу ширину 6,8 та 9 м. Модель оснащена бункером на 5000 л.

«Серцем» конструкції Väderstad Spirit є два унікальних висівних пристрої Fenix II. Інтегрований висівний пристрій створено за принципом безшовної конструкції, що забезпечує стабільний потік висівного матеріалу з бункера. Така конструкція забезпечує бездоганну роботу електродвигуна, висівних котушок, корпусу. Це дає змогу працювати зі складними висівними матеріалами — обробленими інокулянтом, мікродобривами, засобами захисту, різних сортів насіння.

Завдяки цьому й іншим рішенням Väderstad Spirit дає змогу провадити якісну точну сівбу на високих робочих швидкостях. Можливе одночасне внесення припосівних добрив за двома різними технологіями. Передбачення внесення гранул смужками завширшки 5 см із шириною міжрядь 125 мм перед кожним рядком висіву насіння. Своєю чергою, друга технологія, рекомендована для сухого твердого ґрунту, дає змогу вносити добрива за допомогою диско-анкерових сошників, які мають високе притискне зусилля, що вносять добриво між рядками насіння із шириною міжряддя 250 мм.

LEMKEN Solitair 12

Solitair 12 від LEMKEN — це причіпна пневматична зернова сівалка із шириною захвату від 8 до 12 м, яка вирізняється високою продуктивністю та економічністю. Великий бункер на 5800 л дає можливість для тривалої роботи без дозаправлення та зменшує простої

Великі колеса гарантують мінімальне ущільнення ґрунту й безпечне транспортування по дорогах. Причому завдяки своїй малій вазі сівалка потребує відносно незначного тягового зусилля, що дозволяє раніше виходити в поле. Висівні котушки приводить у дію потужний електродвигун з електронним керуванням. Пневматична система гарантує рівномірність потоку й відмінне поперечне розподілення.

Залежно від ширини захвату сівалка має по одному розподільнику, що встановлені безпосередньо на висівному брусі, на кожні 1,5 (2) м ширини захвату. Це дає змогу не лише точніше розподіляти насіння, а й можливість реалізувати автоматичне вимкнення секцій.

За копіювання рельєфу відповідає інноваційна гідравлічна система. Для цього сошникову балку оснащено чотирма поєднаними між собою гідроциліндрами. Solitair 12 у 12-метровому виконанні може обладнуватися із заводу системою одночасного внесення добрив із сівбою, що є однозначною перевагою для сівби ярих зернових. У такому разі насіннєвий бункер ділиться на дві частини з пропорцією 60 : 40.

AMAZONE Primera DMC

Amazone Primera DMC — це універсальна зернова сівалка, що особливо придатна для мульчованого та прямого висіву, а також після плужної оранки. Це посівні комплекси із шириною захвату 3 м, 4,5 м, 6 м, 9 м або 12 м.

Зернову сівалку Primera DMC розробляли для прямого висіву зерна в посушливих регіонах. У такому разі посівний матеріал закладається під пожнивні рештки, щоб забезпечити хороший контакт посівного матеріалу з ґрунтом і тим самим створити оптимальні умови для сходу насіння.

Велика додаткова місткість, пневматичний пристрій подачі насіння та випробувана система дозування є характерними ознаками цієї машини. Особлива система керування сошниками містить реверсивний запобіжний механізм від наїзду на каміння.

Насіння вкривається пухким шаром ґрунту і злегка ущільнюється. Сівалка обладнана пневматичним пристроєм подачі насіння, має випробувану систему дозування. Її долотоподібні сошники завширшки 15 мм за прямого висіву запобігають забиванню, забезпечують рівномірний висів на всіх типах ґрунтів. Передбачено також можливість одночасного внесення добрив.

Читайте також: Прямий висів насіння озимих культур: технологія і вибір агрегатів

Сівалка може робити технологічну колію й висівати культури, зокрема дрібнонасінні, у діапазоні норм висіву від 2 до 400 кг. Вона обладнана компресором, що дозволяє проводити її зачищення за допомогою потужного потоку.

Veles-Agro

Сівалки зернові механічні NIKA серії SZM призначені для рядного висіву зернових, бобових, технічних культур, а також трав, овочів і зерносумішей з одночасним унесенням мінеральних добрив за мінімальної технології обробітку ґрунту.

Компанія «Велес-Агро» розробила нову серію механічних сівалок SZM, призначену для висіву рядним способом зернових, трав, овочів, сумішей, бобових, технічних й інших культур за мінімальною технологією обробітку ґрунту, із зусиллям тиску на сошник від 80 до 120 кг і системою прикочування посівного матеріалу.

Випробувана часом котушкова система дозування висіву насіння в сівалці серії SZM вдосконалена із застосуванням новітніх технологій обробки поверхонь деталей і використанням високоміцних і зносостійких компонентів у їх виготовленні. Завдяки поєднанню гвинтового методу регулювання котушок на задану норму висіву й перемикання швидкостей обертання редуктора сівалка може бути налаштована як на норму мікровисіву від 6 кг/га, так і на норму макровисіву до 400 кг/га, а за комплектації дрібнонасінного бункера — від 1 до 40 кг/га.

Сівалки серії SZM можуть оснащуватися додатковою приставкою для роботи за технологією no-till. Приставка являє собою рамну конструкцію, оснащену турбодисками. Завдяки турбодискам відбувається розпушування ґрунту, що дозволяє сошникам витримувати правильну глибину і безперешкодно проводити сівбу. Зусилля роботи турбодисків регулюється за допомогою гідроциліндрів і проставок на них.

Ігор Коваленко

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38817
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27516
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14439
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.