Можливості використання різних варіантів машин і обладнання дозволяють українським аграріям ставати більш універсальними під час бойових дій в країні.

Від російською агресії нині страждає не лише Україна, а й увесь світ. Зокрема, починає відчуватися дефіцит зерна, зростають ціни на нього у багатьох країнах. Але ми вирощуємо утричі більше зерна, ніж споживаємо. Україна нині має цілком достатньо запасів продовольства для внутрішнього споживання, — стверджують у Мінагрополітики. Заступник глави Офісу Президента Ростислав Шурма назвав цифри: «Запасів пшениці, кукурудзи, соняшникової олії, базових продуктів сьогодні на складах, на елеваторах достатньо на 3-5 років, оскільки завжди ми 70-80% цього продукту експортували. Себе ми точно прогодуємо».

Тож для українців проблемою є не голод, а логістичні шляхи продажу надлишків урожаю і інструменти роботи з ним. Зокрема, звернімо увагу на обладнання для сипких продуктів.

Зібраний урожай зерна наші фермери зберігають не лише на елеваторах, а іноді просто у полях — у довжелезних мішках-бігбегах разового та багаторазового використання вантажопідйомністю від 400 до 1000 кг із клапаном шириною від 110 до 140 мм. За необхідності зерно з цих мішків перевантажують у вантажівку або причеп і везуть на хлібокомбінати, у порти, на комбікормові заводи.

Читайте також: Збирання і збереження врожаю озимих культур

Як саме це робиться? За допомогою пристроїв-розтарювальників, спеціально призначених для довгих мішків із сипким матеріалом. Подача м›якого контейнера з матеріалом у зону роботи агрегату здійснюється навантажувачем. Біг-бег піднімається над приймальним бункером за допомогою підйомного пристрою будь-якого типу (лебідки, талі, тельферу, навантажувача, кран-балки і т. п.), яке підходить у конкретній виробничій ситуації. Далі ніж розпорює днище біг-бегу, його нижня частина розкривається, відтак зерно висипається у лійку, а через неї — у приймальний бункер. Вивантаження матеріалу з мішка у приймальну горловину здійснюється самопливом. Іноді для поліпшення операції струшування на бункер встановлюється вібратор або шнек, щоб вміст мішку швидко й повністю, без залишків, висипався у ємність.

Установки вивантаження можуть відрізнятися конфігурацією і додатковими опціями у різному технічному виконанні під конкретні виробничі завдання. Зокрема, пристроями для підйому бігбегів, ножами, дозаторами, конструкцією вібратора, шнека, системами видалення пилу, та ін. Однак завжди розтарювальник мішків — це розбірна конструкція, зручна у транспортуванні та при монтажу.

З настанням газової кризи, до якої спричинили дії російського «газпрому», такі розтарювальники біг-бегів знайшли широке застосування для пересипання пелетних гранул. Ці установки застосовуються на складах, де здійснюється зберігання розсипної пелети в біг-бегах для її подальшої подачі дрібними партіями до твердопаливних котлів.

Ігор Петренко

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38796
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27507
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14432
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.