Прогноз розвитку фітофторозу картоплі складено на основі звітів обласних відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики й аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби України

В Україні картоплю в останні роки вирощували на площі понад 1,3 млн гектарів. У 2021 році посівна площа під культурою скоротилася до 1283,1 тис. гектарів. Середня врожайність коливається по роках у межах 16–20 т/га, що у 2–2,5 раза є нижчою, ніж у європейських країнах. Низька врожайність картоплі в Україні пояснюється тим, що більшість посівних площ культури зосереджена в особистих селянських господарствах. Так, 2021 року в господарствах населення її вирощували на площі 1263,7 тис. гектарів (98,4%), посівні площі підприємств становили всього 19,4 тис. гектарів (близько 1,6%), що не дає змоги своєчасно проводити сортозаміну, використовуючи для цього нові високопродуктивні сорти, впроваджувати сучасну технологію. Крім того, значні недобір й втрати урожаю бульб картоплі спричиняють хвороби, серед яких найпоширенішою і найшкідливішою є фітофтороз. Хвороба, яку вивчає людство понад 150 років, є актуальною і сьогодні, завдяки особливому генотипу збудника Phytophthora infestans (Mont) de Bary, і набутими його фенотипічними, включаючи біоекологічні, особливостями.

Діагностичні ознаки проявлення фітофторозу на картоплі

Щорічний недобір урожаю бульб картоплі від фітофторозу в середньому становить близько 10% валових зборів урожаю. У разі значного і раннього ураження бадилля хворобою недобір урожаю може сягати 70% і більше. Зберігання картоплі з великою кількістю уражених бульб нерідко призводить до загнивання всієї партії. Зменшити шкідливість фітофторозу можна, вирощуючи стійкі проти хвороби сорти, своєчасно проводячи захисні заходи, що базуються на даних прогнозу розвитку хвороби залежно від погодних умов й інших ризиків.

Читайте також: Українські гібриди картоплі здатні давати врожай близько 100 т/га

Аналіз фітосанітарного стану посівів картоплі у 2021 році показав, що найбільше поширення фітофторозу (90–100% обстежених площ) на культурі відбувалося у господарствах Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької і Чернівецької областей, де було уражено 15–77% рослин із розвитком хвороби 0,2–8,0%. Інтенсивний розвиток хвороби 59,6% спостерігався у господарствах тільки Волинської області, де були найсприятливіші погодні умови для її розвитку (табл.).

Таблиця. Поширення і розвиток фітофторозу картоплі у 2021 році

У господарствах Житомирської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської Рівненської, Черкаської областей фітофтороз виявляли на 50–80% обстежених площ картоплі з ураженням 12–80% рослин, переважно з розвитком хвороби 3,3–21,0%. У господарствах Житомирської області суха, спекотна погода під час вегетації картоплі стримувала розвиток хвороби, який становив усього 0,4%.

Незначне поширення фітофторозу на картоплі (19,0–37,5% обстежених площ) зареєстровано в господарствах Донецької, Київської, Луганської, Одеської і Чернігівської областей, де було уражено 6–50% рослин. У господарствах Донецької і Чернігівської областей розвиток хвороби сягав 10–25%, у господарствах Київської, Луганської і Одеської областей він був мінімальним і становив усього 0,8–1,5%. У господарствах Запорізької й Харківської областей хвороби на картоплі не виявлено.

Стеблова (нетипова) форма фітофторозу мала поширення в господарствах Івано-Франківської області. У червні коливання температурного режиму були оптимальними умовами для інфікування рослин: у фазу «бутонізація — цвітіння» фітофтороз уразив 4% рослин. У липні на території області спостерігались мінливі погодні умови: суха, сонячна і спекотна погода змінювалась на прохолодну з короткочасними або зливовими дощами. Такі умови сприяли прогресуванню хвороб на рослинах картоплі: у фазу «початок дозрівання» було уражено хворобою 41% рослин із розвитком хвороби 3,6%.

Уражена бульба картоплі фітофторозом

Фітопатологічний аналіз бульб восени під час збирання картоплі виявив низку хвороб, зокрема і фітофтороз. Ураженість бульб фітофторозом коливалась залежно від сорту і місця вирощування. Найінтенсивніше ураження бульб картоплі хворобою відбулось у господарствах Житомирської (3,0–8,0%), Кіровоградської (2,0–6,0%), Рівненської (1,9–5,0%), Херсонської (0,5–11,0%), Хмельницької (1,6–7,3%) і Чернігівської (2,0–5,0%) областей.

Читайте також: Німці вивели спеціальні сорти фітнес-картоплі

Ураженість бульб картоплі фітофторозом у більшості областей коливалась між районами, залежно від багатьох чинників. Так, у господарствах Кіровоградської області найбільша ураженість фіто­фторозом становила в Новоукраїнському районі — 6%, у Кропивницькому — 3% бульб, в Олександрійському — 2%. В більшості областей ураженість бульб пізньостиглих і середньостиглих сортів фітофторозом була вищою, ніж у ранньостиглих. У господарствах Чернігівської області в партіях бульб картоплі пізньостиглих сортів виявлено 9% уражених фітофторозом і всього 2% було уражено бульб ранньостиглих сортів. Така закономірність спостерігалась між сортами в Рівненській (5 і 3%), Тернопільської (3,2 і 2,9%) й інших областях. Найбільше уражених бульб фітофторозом було у сортів Беллароза, Санте, Невська, Рів’єра.

Причиною значної кількості уражених бульб картоплі фітофторозом крім вкрай несприятливих погодних умов для розвитку рослин у більшості областей були: недотримання сівозміни в приватних господарствах, невчасне сортопоновлення, садіння ураженим посівним матеріалом і недостатність профілактичних обробок у період вегетації.

Профілактичне обприскування насаджень картоплі проти фітофторозу

Значне ураження бульб картоплі хворобою свідчить про те, що запас інфекції Phytophthora infestans в уражених бульбах (грибниця), зараженому стебловою формою бадиллі, ґрунті (ооспори), є суттєвим і тому у 2022 році за сприятливих для фітофторозу умов — температура повітря +18…+22 °С, значні й часті опади (понад 30 мм за декаду), висока (понад 76%) відносна вологість й утримання такої погоди протягом 10–12 днів у період після змикання бадилля в картоплі — ймовірність розвитку фітофторозу буде від сильного до епіфітотійного, особливо на полях за недотримання сівозміни, на ділянках зі заниженим рельєфом, за вирощування нестійких до хвороби сортів, внесення надмірних доз азотних добрив, несвоєчасного проведення обприскувань рослин фунгіцидами.

Своєчасне сортооновлення, сортозаміна, садіння районованих сортів вітчизняної селекції, які пристосовані до агрокліматичних умов і мають стійкість до низки хвороб, проведення фітосанітарних прочищень насіннєвих посівів сприятимуть зменшенню ймовірності поширення інфекції в насадженнях картоплі.

Іван Марков, канд. біол. наук,
професор НУБіП України

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38783
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27500
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14422
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.