Ціна на цукор може відчутно зрости у 2022 році. Високі ціни на газ, зростання вартості на світових ринках призведуть до подорожчання солодкого продукту на понад 20%.

Протягом попереднього року ціна на цукор зросла з 13,1 гривень за кілограм до 25,4 грн. Держстат порахував, що за січень-жовтень 2021 року подорожчання склало 65,6%.

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин переконаний, що вартість солодкого продукту зростатиме для споживачів і більш суттєво, оскільки для цукрозаводів необхідне газ-вугілля для цукроварення.

“Тож зростання ціни цукру підтримуватиме не тільки світовий тренд цін, а й пікові рівні цін енергоносіїв”, – зазначив експерт.

Україна є водночас й експортером, й імпортером цукру. Тому ціни на наших прилавках залежать безпосередньо від ситуації на світових ринках. За даними Bloomberg, ціни пішли нагору ще в серпні. Тоді через несподівані заморозки в Бразилії стало зрозуміло, що виникнуть проблеми з виробництвом та постачанням сировини.

Фахівці прогнозують, що ціна на цукор у 2022 році буде і надалі зростати. Називають дві причини: високі ціни у світі та зростання собівартості виробництва.

Енергетична складова може досягати 60-70% у собівартості. Крім того, у 2022 році очікується зростання цін на мінеральні добрива, металопрокат, будівельні матеріали. Це також впливає на витрати при вирощуванні цукрових буряків та виробництво готової продукції.

Влада хоче утримати ціни за рахунок держрегулювання. Відповідно до тексту законопроєкту №6374, держрегулювання зачепить і цукор. Гранична торгова надбавка на ці “соціальні” продукти харчування має становити не менше ніж 5% і не більше 15% від відпускної ціни у виробника.

У пояснювальній записці до законопроєкту №6374 йдеться про те, що після скасування держрегулювання у 2017 році ціни на продукти харчування дуже суттєво зросли. За словами автора законопроєкту, нардепа від “Слуги народу” Дмитра Соломчука, вартість деяких із цих продуктів збільшувалася на прилавках на 50-70% щороку, при тому, що собівартість так суттєво не зростала.

Таку ситуацію парламентарій вважає неприпустимою: “Ми сільгоспкраїна. Гречку, наприклад, із гуртових складів тиждень тому відпускали по 38 грн за кг, а ми бачили це пакування в магазині по 70 грн. Вибачте, але не можна спекулювати на соціально значущих продуктах”.

Джерело Agrotrend

Наші партнери

Зміна клімату та сільське господарство в...

Зміни клімату загалом сприятливо впливають на продуктивність та якість плодоовочевих культур....

Система mini-till: перспективи мінімального...

Мінімальний обробіток є перспективним і відносно просто запроваджується на структурованих і добре...

12-корпусний плуг LEMKEN Eurotitan в СТОВ...

«Олстас-льон» є одним із найвідоміших господарств Чернігівщини, без перебільшення задаючи тон у...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

850
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

5542
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

12875
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.