Держава має допомогти врегулювати цінову ситуацію на українському ринку соняшникової олії. Такого висновку дійшли учасники круглого столу, що відбувся 15 листопада в Комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на пресслужбу комітету.

Як зазначила керівниця підкомітету з питань регуляторної політики Анна Лічман, до теперішнього часу ціни на соняшникову олію в Україні є одними з найвищих у світі.

«У сусідніх Польщі та Румунії, а також у Франції й інших країнах олія дешевша на 26-30%, ніж в Україні. На жаль, за останні 12 місяців або дещо більше соняшникова олія стала рекордсменом за зростанням вартості: з приблизно 34 грн/л у середині 2020 року до приблизно 63 грн/л на даний час», – зазначила депутатка.

При цьому, за словами Лічман, українські споживачі не мають жодних вигод від того, що країна є найбільшим виробником і експортером соняшникової олії в світі.

«На жаль, ринок не зміг врегулювати ціну. Сьогодні ми отримали багато підтверджень того, що і держава не змогла врегулювати вартість даного важливого товару. Тому я пропоную додати соняшникову олію до переліку соціально значущих товарів, який зафіксовано урядовою постановою №341 і підпадає під державне цінове регулювання, адже це один із базових продуктів харчування для українців. Ця ситуація вимагає втручання держави», – підкреслила голова підкомітету.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38809
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27514
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14438
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.