У Закарпатській області збирають урожай найдорожчої спеції у світі
- Деталі
- Аграрні новини
- 400
На Закарпатті розпочався збір найелітнішої спеції – шафрану.
— Три роки тому ми посадили квіти шафрану біля будинку, а потім висадили поле між горами. Воно розрослося на 70 сотих. З цієї плантації можемо зібрати 7 кг чи 14-15 тис. квіток, – розповів фермер Андрій Мазюта.
За його словами, у квіточці найцінніше – це тичинка. Її треба обірвати, щоби не було хвостиків. Робота досить копітка, на обробку 200 квіток йде 2-3 години. З них виходить 1 грам спеції, вартість якої 200 грн.
— Це настільки запашні квіти, що смаку просто не передати. Фактично вони використовуються у косметології, лікуванні та кулінарії, – додав фермер.
Найдорожчим у світі вважається шафран іспанський. Грам цієї прянощі коштує дорожче, ніж грам золота.