Цього тижня вперше в історії Україна почала імпортувати свіжий огірок із країни, яка раніше була основним ринком збуту для українських тепличних огірків – з Росії. Про це повідомляє  EastFruit.

Російський огірок виявляється конкурентним за ціною, не зважаючи на 10% імпортне мито.

«Наразі пропозиція огірка українського виробництва на ринку дуже обмежена – лише кілька комбінатів ведуть відвантаження, тому ціни на український огірок порівняно високі – 38-45 грн/кг ($1,44-1,70 доларів США за кг). Відповідно, на цьому фоні різко зріс імпорт огірка з Туреччини, який доступний у середньому на 5-10 грн/кг ($0.19-0.38) дешевше. Є також у продажу огірок з Білорусі, який коштує трохи дорожче турецького. І це російський огірок надходить на ринок за найнижчими цінами серед усіх конкурентів, оскільки у Росії зараз спостерігається тенденція зниження цін на огірок», – пояснив Євген Кузін, керівник міжнародних проектів Fruit-Inform.com.

За його словами, на даний момент гладкий огірок у Росії можна купити навіть по 60-80 руб/кг ($0,82-1,09 доларів США за кг), а короткий горбик – по 90-120 руб/кг ($1,23-1, 64 доларів США за кг). Тому імпорт огірка з Росії зараз економічно вигідний плодоовочевій торгівлі.

До речі, не лише Україна імпортує огірок із Росії. Навіть Польща, яка є одним із найбільших експортерів тепличних овочів у регіоні, нарощує імпорт тепличних огірків, вирощених у російських теплицях.

«Російський тепличний бізнес знаходиться, вибачте за тавтологію, в тепличних умовах – імпорт із багатьох країн світу заборонено, тепличники багато років поспіль отримують серйозні дотації з бюджету та доступ до дуже дешевого фінансування. В результаті останніми роками в тепличний бізнес Росії прийшли багатомільярдні інвестиції і по огірку країна практично вийшла на самозабезпечення», – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Таким чином, вже зараз кожна п’ята теплиця 5-го покоління (найсучасніший вид теплиць у світі) зараз функціонує на території Росії. Тому 2021 року, за перші три квартали календарного року, Росія експортувала вже 12,2 тис. тонн свіжого огірка. Але імпорт поки що перевищував експорт і становив 34 тис. тонн. Проте імпорт трохи скоротився, а експорт зріс на 23%!

За перші 8 місяців 2021 року Україна імпортувала рекордний обсяг свіжого огірка для цього періоду року – 12,1 тис. тонн, а головними постачальниками огірка в Україну були Туреччина та Білорусь. Експорт огірка за цей же період з України становив 4 тис. тонн і він, до речі, зріс у 2,3 раза до того ж періоду 2020 року.

Як вирощувати виноград

В Україні є дуже багато незаповнених ніш, куди вигідно вкладати свій час і кошти і однією з таких...

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37905
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26944
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14012
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.