Через глобальне потепління змінюються українські реалії. Щоб не ризикувати врожаєм та не втрачати прибутків, фермери вимушені переходити на адаптивні культури. Тепер в українських степах можна зустріти поля кунжуту, чуфи, артишоку, шафрану або сорго.

Глобальне потепління і зміни клімату змушують звертати увагу землеробів на нетрадиційні культури. Вчені виводять засохостійкі сорти, а фермери адаптують нові культури, які потребують менше вологи.

Кунжут, арахіс,чуфа, чіа, кіноа – фермери приглядаються до нішевих культур Середньої Азії та Америки, які на півдні України почуваються комфортно.

“Ці види здатні витримати бездощові періоди або, навпаки, за умов зрошення сформувати високий врожай і забезпечити максимальну економічну ефективність, – розповів заступник директора з наукової роботи Інституту зрошуваного землеробства НААН Сергій Коковіхін.

Фермери кажуть. що на заморські культури є попит. Корисну та дієтичну чуфу вподобали як замінник кави та рослинне молоко.

“Чуфа дуже цінна на поживні елементи, – зазначила заступниця директора дослідної станції “Асканійське” Віра Коновалова. – А нешліфований український кунжут може замінити індійський. Ця культура майже не вражається шкідниками”.

Перспективна й кунжутна олія з українського насіння. Її вже виготовляють.

“Кунжутова олія містить в собі велику кількість корисних жирних кислот Омега-3 та Омега-6, вона має широкий жирно-кислотний вітамінний склад і багато кальцію”, – уточнила Віра Коновалова.

Через примхи погоди та хвороби поля прибутковіше засівати сорго, аніж пшеницею. “Рослина добре витримує посухи, у неї потужна коренева система, що дозволяє витягувати вологу з глибших горизонтів ґрунту”, – додала Віра Коновалова.

Мінімальні ризики, висока врожайність та ціна можуть стимулювати фермерські господарства вирощувати нетрадиційні культури в південних степах. Вчені кажуть, що шафран та артишок – економічні фаворити.

“Шафран, наприклад, дуже засухостійка культура, яку можна вирощувати на одному місці 5-7 років”, – наголосила докторка сільськогосподарських наук Галина Балашова.

Науковці кажуть, що фермерам треба шукати ринки збуту та привчати споживача до нових культур. Адже через глобальне потепління, принаймні, на півдні України перспектива за засухостійкими рослинами та адаптивними сортами.

Дивіться також:

Джерело: agropravda.com

Фітостероли на захисті від посухового стресу

Як фітостероли стимулюють у рослин механізми стійкості до посухового стресу Посуховий стрес, що є...

Критерії вибору просапних сівалок та їх...

На сьогодні точність і продуктивність сівби таких культур, як соняшник, соя та особливо кукурудза,...

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38929
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27573
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14489
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.