З 2017 року в Україні закрилося близько 40 грибних ферм. Це пов’язано з перенасиченням ринку грибів: виробництво зростає, а ціни падають.

Про це розповів директор грибного інформаційного агентства UMDIS Максим Єнченко, передає AgroNews.

За його словами, торік виробництво культивованих грибів в Україні становило 65 тис. т, а цього року прогнозується на рівні 70 тис. т.

Разом з тим ціни на гриби, за його даними, становлять 32,2 грн/кг, що нижче рівня 2018 року. Отже, ціни на гриби знижуються другий рік поспіль: у 2019 році вони становили 35,6 грн/кг. А в доларовому еквіваленті ціни на гриби зараз майже в півтора рази нижчі, ніж у 2013 році.

Тому в наступному році фахівець прогнозує стабілізацію виробництва грибів, яке очікується на рівні 71 тис. т.

У цій ситуації, як зазначає Єнченко, в українських виробників є три варіанти дій: експорт (котрий, як і імпорт, здійснюється в мікроскопічних обсягах), стимулювання внутрішнього споживання і зниження витрат. Однак на шляху експорту стоять такі перешкоди, як сертифікація, специфічні вимоги європейських споживачів до тари, невеликі обсяги та нестабільність пропозиції на експорт з боку українських виробників, необхідність просування українських грибів на європейському ринку. Кампанії з просування культивованих грибів як здорової їжі приносять певні результати, але вони не здатні змінити загальну картину. А щоб знизити витрати, потрібно спочатку багато витратити. Тим часом триразове подорожчання газу підняло собівартість грибів щонайменше на 2 грн/кг.

Експерт радить виробникам перейти від продажу вже вирощених грибів до укладання попередніх контрактів з торговими мережами. Однак ще невідомо, чи погодяться на це останні в умовах монополізації ними збуту грибів: так, третина продажів культивованих грибів, за оцінками UMDIS, припадає на мережу «АТБ» і ще третина — на «Сільпо».

Водночас у країнах ЄС попит на гриби збільшився. Закрилися кафе й ресторани, але збут грибів через супермаркети зріс сильніше, ніж знизився через заклади харчування.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38810
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27515
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14438
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.