В Україні активно закриваються грибні ферми
- Деталі
- Аграрні новини
- 4081
З 2017 року в Україні закрилося близько 40 грибних ферм. Це пов’язано з перенасиченням ринку грибів: виробництво зростає, а ціни падають.
Про це розповів директор грибного інформаційного агентства UMDIS Максим Єнченко, передає AgroNews.
За його словами, торік виробництво культивованих грибів в Україні становило 65 тис. т, а цього року прогнозується на рівні 70 тис. т.
Разом з тим ціни на гриби, за його даними, становлять 32,2 грн/кг, що нижче рівня 2018 року. Отже, ціни на гриби знижуються другий рік поспіль: у 2019 році вони становили 35,6 грн/кг. А в доларовому еквіваленті ціни на гриби зараз майже в півтора рази нижчі, ніж у 2013 році.
Тому в наступному році фахівець прогнозує стабілізацію виробництва грибів, яке очікується на рівні 71 тис. т.
У цій ситуації, як зазначає Єнченко, в українських виробників є три варіанти дій: експорт (котрий, як і імпорт, здійснюється в мікроскопічних обсягах), стимулювання внутрішнього споживання і зниження витрат. Однак на шляху експорту стоять такі перешкоди, як сертифікація, специфічні вимоги європейських споживачів до тари, невеликі обсяги та нестабільність пропозиції на експорт з боку українських виробників, необхідність просування українських грибів на європейському ринку. Кампанії з просування культивованих грибів як здорової їжі приносять певні результати, але вони не здатні змінити загальну картину. А щоб знизити витрати, потрібно спочатку багато витратити. Тим часом триразове подорожчання газу підняло собівартість грибів щонайменше на 2 грн/кг.
Експерт радить виробникам перейти від продажу вже вирощених грибів до укладання попередніх контрактів з торговими мережами. Однак ще невідомо, чи погодяться на це останні в умовах монополізації ними збуту грибів: так, третина продажів культивованих грибів, за оцінками UMDIS, припадає на мережу «АТБ» і ще третина — на «Сільпо».
Водночас у країнах ЄС попит на гриби збільшився. Закрилися кафе й ресторани, але збут грибів через супермаркети зріс сильніше, ніж знизився через заклади харчування.