Українські аграрії станом на середину вересня вже повністю зібрали 4 основні культури: пшеницю, ячмінь, ріпак та горох.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, по двом культурам українські аграрії, за попередніми оцінками, зібрали історичний максимум: пшениця — 32,9 млн т, ячмінь — 10,1 млн т. Таких показників вдалося досягнути не лише за рахунок збільшення врожайності, а й за рахунок збільшення посівних площ.

«2021 рік мав надзвичайно сприятливі погодні умови. Врожайність пшениці становила близько 46,4 ц/га, що на 22% більше аналогічного показника минулого року, а ячменю — 40,8 ц/га, що на 27% перевищує аналогічний показник 2020 року. Водночас посівні площі під пшеницею в 2021 році було збільшено на 8% в порівнянні з попереднім роком — до 7,1 млн га, а під ячменем — на 4%, до 2,5 млн га. Основною причиною збільшення посівних площ під даними культурами є значний попит на них на світовому ринку в комбінації зі зростанням цін на зернову групу. Відповідно аграрії були зацікавлені збільшити валовий збір пшениці та ячменю», — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Щодо ріпаку, то в 2021 році спостерігається зростання валового збору даної культури в порівнянні з 2020 роком, однак історичного максимуму поки що не досягнуто. Цьогоріч було зібрано 2,8 млн т насіння ріпаку, що на 10% вище аналогічного показника минулого року, однак на 14% нижче історичного максимуму в 2019 році. Якби не висока врожайність ріпаку, то валовий збір був би значно нижчий, оскільки посівні площі скорочені на 9% — до 1 млн га. Однак зростання врожайності на 21% в порівнянні з показником 2020 року до 27,9 ц/га врятувало ситуацію.

«Навіть горох, обсяги виробництва якого доволі стрімко зменшуються, демонструє в 2021 році зростання валового збору. За попередніми оцінками, валовий збір гороху склав 570 тис. т, що на 19% більше аналогічного показника минулого року практично при сталій посівній площі. Це вказує на зростання врожайності даної культури цьогоріч, як практично і для всієї галузі рослинництва», — підсумували в УКАБ.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38816
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27516
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14439
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.