Кілька років тому, мені пощастило відвідати Париж. Першим, що хотілося зробити, окрім відування численних музеїв та Ейфелевої вежі, - це скуштувати славнозвісні жаб'ячі лапки. Але, чи то вони не такі популярні у Франції, як нам здається, чи я шукав їх не там де треба та жаб'ячих лапок у Парижі я так і не скуштував. Але за якийсь час, на своє здивування, я скуштував їх у українському Переяславі.

І це не так і дивно, адже останнім часом в Україні дуже розвинулася мережа сімейних ферм, на яких вирощують незвичних для нашого краю та смаків тварин, серед яких жаби, змії, крокодили та равлики...

Тож дуже приємно було почути про створення сімейної ферми “Східний равлик”, де вирощують їстівних равликів. Продегустувати страви з яких можуть усі, хто захоче відвідати невеличку ферму.

Про те як виникла ідея, з чого починали та які перспективи, читайте у нашому інтерв'ю.

Як давно ви займаєтеся цією справою?

Офіційно підприємство зареєстрували у березні цього року. Перші виробничі експерименти проводили на ділянці одного із засновників. Згодом купили приміщення, яке наразі ремонтуємо.

Як виникла ідея?

Все почалося ся з того, що директор Благодійного фонду «Карітас Краматорськ» отець Василь Іванюк поїхав з родиною до Львівщини і у селі Солонці Пустомитівського району потрапив на ферму «Західний равлик». Надихнувся цікавою екскурсією і вже у Краматорську розповів колегам про те, що для всіх охочих дізнатися більше про равликову справу, на фермі проводять відповідне навчання. Далі четверо працівників Карітасу Краматорськ  з’їздили до «Західного равлика» познайомитися із організацією виробництва та створили «Східний равлик»

Розкажіть трішки про вашу ферму.

Площа ферми складає  0,20г. Сама ферма має 177 кв.м., де  є всі необхідні приміщення: центр репродукції, інкубатор, відділ переробки та кафе, вмістимістю до 30 осіб. Також створили відкритий вуличний вольєр для равликів. Плануємо поставити теплицю.

Як сприймають ваш бізнес у вашому регіоні?

Переважно позитивно. Є багато охочих відвідати нашу ферму, подивитися на повний цикл вирощування равликів, і, як наслідок, скуштувати їх.

Звісно, що є і такі люди,які не сприймають, не розуміють наш вид бізнесу. Для них дико, що ми вирішили вирощувати равликів, коли їх і так багато після дощу. Тоді ми розповідаємо, що ми вирощуємо спеціальний вид харчових равликів. Які ростуть повністю під нашим контролем, нікуди не тікають. А головне, ми точно знаємо, що вони вживають в їжу лише корисні елементи.

Хто ваш потенційний клієнт?

Ми запрошуємо всіх бажаючих отримати нові враження на екскурсії та скуштувати делікатесне м’ясо равликів.  Проводимо екскурсії для шкільних/дитячих груп, куди входять і равликові перегони, разом з подаруночком для кожної дитини.

Ковід-криза, чи вплинула вона на ваш бізнес і які у вас очікування?

Ми відкрилися вже тоді, як хвиля Covid19 пішла на спад. Поки ми закінчували останні приготування до відкриття, вся Донецька область перейшла у «зелену зону» і ми змогли прийняти перших туристів.

Надіємося на те, що криза Covid-19 не вдарить знову з такою силою і ми зможемо продовжити нашу роботу.

Дегустація, які у вас страви?

Ми пропонуємо фаршированих равликів різними соусами: gо-Бургундськи з часником та зеленню; yіжно горіховий; cирно-вершковий. До дегустації також входять грінки та канапка з равликjdою ікрою. Фаршировані равлики добре смакують із сухим білим вином.

В майбутньому, ми плануємо розширити наше меню та створити повноцінне кафе, де можна буде відсвяткувати різні події чи просто відпочити.

Ваша ферма поруч з фронтом, чи заважає це вашому бізнесу?

Війна завжди несе в собі біди та горе.  До нас іноді приїжджають ветерани АТО/ООС, члени їхніх сімей, родини загиблих та зниклих безвісті, внутрішньо-переміщені особи, щоб просто відпочити; переключитися, на скільки це можливо, від поганих думок.

Ми, засновники ферми і я, є волонтерами від самого початку війни, і не на словах розуміємо, як важко приходилось тоді і приходиться зараз. Добре, що останнім часом з’явилося більше можливостей для розвитку та започаткуванню власної справи ветеранам та сім’ям ветеранів війни.

Ви намагалися налагодити продаж за кордон?

Поки що ні. В даний момент ми націлені на внутрішній ринок

Вирощувати равликів вигідно?

Вигідно, якщо добре працювати. І ми готові допомагати іншим бажаючим розвивати цей вид бізнесу.

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

Гірчиця приносить прибуток: досвід господарств

На Сумщині розширюють площі під гірчицею, яка не тільки економічно ефективна, а й є гарним...

Як правильно годувати свиней

Вирощувати свиней складніше, ніж вирощувати інших сільськогосподарських тварин, таких як велика...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39021
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27623
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14532
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.