Схоже, що у вітчизняному рослинництві зароджується новий тренд. Дедалі більше власників господарств говорять про те, що їх цікавить не стільки висока врожайність сільгоспкультур, як можливість продати вирощений врожай дорожче.

Відповідно, інвестуватимуть вони кошти не лише у інтенсивні технології вирощування, а в інфраструктуру для зберігання зерна безпосередньо в господарстві. Адже саме це дає змогу заробити реальні і досить великі гроші.

Так, один із фермерів, із якими ми поспілкувалися, стверджує, що завдяки запуску зерносховища у позаминулому році, на самій лише кукурудзі заробив додатково 4 мільйони гривень. Це дало змогу придбати новенький самохідний обприскувач.

Інший власник господарства, площею 2000 га, наголосив, що реальна різниця поміж вимушеним продажем зерна восени та реалізацією врожаю у лютому-березні у його випадку становить в середньому 10 мільйонів гривень. Це ті гроші, які господарства щороку втрачало через брак потужностей для зберігання зерна.

Відповідно, сьогодні усі фермери, котрі дивляться на перспективу та мають бодай дещицю вільних коштів, прагнуть звести бодай простенькі приміщення для зберігання зерна. Ті, у кого є достатні кошти, планують спорудження сучасних елеваторів із металевими силосами. Цю тенденцію підтверджують і виробники елеваторного обладнання, які констатують підвищений інтерес з боку фермерів до їх продукції.

Зазначимо, що для вирішення цього питання існують різні підходи, залежно від обсягів інвестицій та завдань, що виконуються. Так, очевидно, що у південних регіонах України не завжди є сенс вкладати великі кошти в обладнання для сушіння зерна, оскільки його часто там збирають із оптимальною вологістю. Також близькість портів відіграє свою роль. Тому там існує прямий сенс орієнтуватися на недорогі металеві ангари, в яких можна зберігати зерно впродовж зими.

Однак у більш вологих регіонах майже щороку виникає велика проблема із потребою швидко досушити значні обсяги кукурудзи. Тому там життєво необхідно створити сучасну автоматизовану інфраструктуру із сушарками високої продуктивності.

Проте, незалежно від обсягу інвестицій, у всіх регіонах нагально необхідним є створення сучасної лінії для первинного та вторинного очищення зерна. Це дасть змогу гарантувати якісне тривале зберігання врожаю, його товарні якості, а також певним чином підсушити його за рахунок видалення вологих домішок.

Акцентуємо увагу на важливості вибору технічного проекту, виробника елеваторного обладнання та компанії-підрядника, яка займатиметься будівництвом. Ці всі завдання обов’язково повинні виконувати фірми із відмінною репутацією та багаторічним досвідом роботи на ринку.

У всякому разі, такі інвестиції доволі швидко себе окуплять завдяки великій різниці поміж ціною реалізації зерна в період жнив та наприкінці зими-навесні. І тут дійсно не має такого істотного значення отримання надвисокої врожайності сільгоспкультур. Не менш важливо довести зібраний врожай до ладу та вчасно його реалізувати.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38827
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27524
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14448
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.