Ринок землі, який почав функціонувати в Україні, висуває до землевласникам доволі жорсткі умови з оформлення документів на землю. Зокрема, кожній ділянці має бути присвоєний кадастровий номер.

Це дасть можливість власнику цієї ділянки оформити право власності на землю. Якщо до 1 січня 2025 право власності не буде оформлено, така земля буде вважатися відмовною, і потенційний власник втратить на неї право.

Такі роз'яснення дало Міністерство юстиції України на своїй сторінці у Facebook.

Без кадастрового номера неможливо ні оформити право власності на землю, ні продати її на ринку землі, ні юридично грамотно оформити договір оренди.

В Україні досі багато земельних ділянок, що перебувають у власності пайовиків, не мають привласнених кадастрових номерів. Це, в першу чергу, стосується землі, яка була віддана колишнім колгоспникам на паї під час ліквідації колгоспів - до 2004 року.

Такі ділянки не мають кадастрових номерів і не внесені до Державного реєстру земель. А отже, оформити право власності на них неможливо, поки не буде кадастрового номера.

"Кадастровий номер земельної ділянки важливий не тільки тому, що без нього ви не зможете продати об'єкт, що знаходиться на цій ділянці. Законодавством України встановлено, що якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від отримання земельної ділянки", - йдеться в інформації від Мін'юсту.

Як присвоїти своїй ділянці кадастровий номер

Потрібно звернутися із заявою в Держгеокадстр, надавши такий пакет документів:

  • заяву (можна подавати і в паперовій, і в електронній формі) щодо державної реєстрації земельної ділянки;
  • оригінал документації із землеустрою, який є підставою для формування земельної ділянки;
  • документацію із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Що стосується земельних ділянок, отриманих у власність до 2004 року, відомості про яких не внесені до Державного реєстру земель, то їхня держреєстрація має свої особливості. Вона проводиться на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на тій місцевості, де він знаходиться) за заявою власника.

У Держгеокадастрі повинні протягом 14 днів розглянути ці документи і ухвалити свій вердикт: або привласнити ділянці кадастровий номер, або, у випадку відмови, надати власнику мотивацію.

Джерело:  biz.today.ua

Як вирощувати виноград

В Україні є дуже багато незаповнених ніш, куди вигідно вкладати свій час і кошти і однією з таких...

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37916
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26958
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14021
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Протидія весняним стресам

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.