В Україні зріс попит на спаржу
- Деталі
- Аграрні новини
- 2203
На півдні України стартували «жнива» першого весняного овочу з відкритого ґрунту – спаржі.
Про це повідомляє SEEDS.
Однак, за словами Василя Поліщука, генерального директора ТОВ «Ав Ліхт» компанії, яка імпортує саджанці спаржі в Україну, спаржу можна вирощувати протягом усього року – в теплицях.
«За кордоном спаржу не тільки у відкритому ґрунті вирощують, а в теплицях і тунелях. Спаржу можна вирощувати цілий рік. Єдине, чи економічно доцільно вирощувати цю культуру? В Україні економічно доцільно вирощувати соняшник. І цій тенденції вже років 15 чи 20. Дуже швидкі гроші», – розповів Поліщук.
Він зауважив, що зараз в Україні не набереться навіть десяти теплиць, які вирощують спаржу. Та й ті – не великі тепличні комбінати, а невеличкі приватні теплиці. Хоча попит і цікавість до неї продовжують рости, адже люди все більше уваги приділяють здоров’ю та правильному харчуванню.
Читайте також: Вирощування соняшнику із сидератами
Першим починають збирати овоч на півдні України. Кожного року це різні терміни – все залежить від температурних показників. Аспарагусу потрібно тепло. Проте спаржу вирощують на всій території України.
«В кожній області аспарагус вирощували, вирощують і будуть вирощувати. Свого часу спаржа росла по всій Україні. Однак, це не так піарилося як тепер», – зауважує Поліщук.
Проте, за словами експерта, в Україні досі немає ні власної селекції спаржі, ні генетики. Однозначно, є місцеві «кулібіни», але наскільки сертифіковані їх саджанці – говорити важко.
Із саджанцями з закордону теж не все так просто.
«Саджанці аспарагусу варто замовляти заздалегідь – не завжди вони є в наявності навіть закордоном. Взагалі, у них не прийнято «сьогодні на сьогодні. Замовлення формуються, скажімо сьогодні аж на 2022 рік. В нас часто не те щоб замовити забувають, забувають навіть про плани садити спаржу, на фоні ейфорії від успіху інших культур», – додає директор компанії «Ав Ліхт».