На півдні України стартували «жнива» першого весняного овочу з відкритого ґрунту – спаржі.

Про це повідомляє SEEDS.

Однак, за словами Василя Поліщука, генерального директора ТОВ «Ав Ліхт» компанії, яка імпортує саджанці спаржі в Україну, спаржу можна вирощувати протягом усього року – в теплицях.

«За кордоном спаржу не тільки у відкритому ґрунті вирощують, а в теплицях і тунелях. Спаржу можна вирощувати цілий рік. Єдине, чи економічно доцільно вирощувати цю культуру? В Україні економічно доцільно вирощувати соняшник. І цій тенденції вже років 15 чи 20. Дуже швидкі гроші», – розповів Поліщук.

Він зауважив, що зараз в Україні не набереться навіть десяти теплиць, які вирощують спаржу. Та й ті – не великі тепличні комбінати, а невеличкі приватні теплиці. Хоча попит і цікавість до неї продовжують рости, адже люди все більше уваги приділяють здоров’ю та правильному харчуванню.

Читайте також: Вирощування соняшнику із сидератами

Першим починають збирати овоч на півдні України. Кожного року це різні терміни – все залежить від температурних показників. Аспарагусу потрібно тепло. Проте спаржу вирощують на всій території України.

«В кожній області аспарагус вирощували, вирощують і будуть вирощувати. Свого часу спаржа росла по всій Україні. Однак, це не так піарилося як тепер», – зауважує Поліщук.

Проте, за словами експерта, в Україні досі немає ні власної селекції спаржі, ні генетики. Однозначно, є місцеві «кулібіни», але наскільки сертифіковані їх саджанці – говорити важко.
Із саджанцями з закордону теж не все так просто.

«Саджанці аспарагусу варто замовляти заздалегідь – не завжди вони є в наявності навіть закордоном. Взагалі, у них не прийнято «сьогодні на сьогодні. Замовлення формуються, скажімо сьогодні аж на 2022 рік. В нас часто не те щоб замовити забувають, забувають навіть про плани садити спаржу, на фоні ейфорії від успіху інших культур», – додає директор компанії «Ав Ліхт».

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38807
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27513
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14436
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.