За останні півроку всі азотні добрива подорожчали на 40%: відомо чому. З чим пов’язана така волатильність ціни в інтерв’ю для agronews.ua розповів Євген Хуриленко, керівник OSTCHEM RETAiL.

Влітку ціна на газ, що є головним ресурсом для виробництва добрив, була на мінімумі за останні кілька років, а то і за останнє десятиліття. Парадокс в тому, що в період мінімальної ціни попит на добрива на внутрішньому ринку був набагато нижчий, ніж сьогодні і частина добрив йшла на експорт. Наші заводи не можуть працювати на склад, тим більше з урахуванням необмеженого імпорту, який імпортери завозять в Україну. Наше завдання продавати все.

Зараз газ подорожчав порівняно з літом в 5 разів і, виходячи з простої математики, азотні добрива, в яких ціна на газ відіграє ключову роль, також мали подорожчати більш ніж удвічі. Ми постаралися не перекладати повністю зростання ціни газу на добрива, тож всіляко намагаємося знизити вартість. Ми розуміємо, що це для фермерів буде непосильна ціна. Є укладені контракти, де вже вказана ціна. За цією ціною і поставляємо. А ось імпорт в Україну якось різко скоротився, імпортерам стало невигідно завозити окремі види добрив.

Читайте також: Стало відомо, які штрафи можуть отримати водії сільгосптехніки при виїзді на поле

Хуриленко додав, що таке подорожчання – це не суто українська історія. Це світова тенденція і, на жаль, Україна на цей процес не може вплинути. Ціна на світовому ринку на азотні добрива, на всю газову групу виросла в рази. Як країна, яка знаходиться в світовій ринковій кон’юнктурі, ми не можемо ігнорувати ці процеси”.

Чи продовжиться тенденція до подорожчання добрив?

“Не виключено. Газ дорожчає, попит на добрива дуже високий по всьому світі. В період епідемії – збільшився попит на продовольство. За базовим аграрним commodities аграрії відповідно отримують більшу виручку. Проте як би не склалася ринкова кон’юнктура добрив, фермер зі стратегічним підходом і грамотними оперативними рішеннями може залишатися у виграші в рамках всього сільгоспциклу”,- розповів Євген Хуриленко.

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

Фузаріозне в'янення кавунів: виклики та...

Початок повномасштабного вторгнення росії на територію Україні негативно вплинув на всі...

Взаємна вигода

Товарне кредитування, що допомагає українським агровиробникам вчасно забезпечитись добривами та...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38709
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27468
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14389
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.