Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи турецькими помідорами. Поряд з тим, АПК України міг би не лише забезпечувати наш ринок овочами, а ще й експортувати їх значну кількість за кордон.

На заваді цьому стає ціла низка перепон економічного, інфраструктурного та агротехнічного характеру. Про деякі з них ми сьогодні і поговоримо.

Так, свого часу ми поспілкувалися із керівником сільгоспкооперативу «Вітязь» Михайлом Золотарьовим, котрий у Харківській області, окрім традиційних культур вирощує ще й овочі. Якщо раніше у господарстві овочеві культури могли займати площі понад 100 га, то сьогодні – приблизно 25 га.

Головною причиною такого відчутного скорочення площ під овочами Михайло Ілліч називає дефіцит робочих рук. Потенційні працівники віддають перевагу роботі у містах. Натомість відсоток ручної праці у овочівництві досить високий.

Читайте також: Виробництво та перспективи чорного часнику

До того ж, кожен гектар овочів потребує незрівнянно більших капіталовкладень, у порівнянні із традиційними культурами. Передусім необхідно вкласти кошти у створення системи зрошення. Мінеральні добрива, система захисту, посівний матеріал – це все обходиться набагато дорожче. Так, на вирощування 1 гектару овочів необхідно витрати в середньому 120-150 тисяч гривень. Є культури, на яких ця сума доходить до 200 тисяч.

Звісно, що далеко не всі агровиробники можуть собі дозволити такі витрати, та ще й на сотнях гектарів. Тим більш, що за словами керівника сільгоспкооперативу «Вітязь» в овочівництві краще застосовувати винятково імпортну техніку і найкраще насіння. На останнє потрібно витратити від 20 тисяч гривень у розрахунку на 1 гектар.

До цього фактору слід додати високі ризики зі збутом вирощеної продукції. Ми також поспілкувалися із Олександром К., фермером, котрий багато років поспіль вирощував овочеві культури на Миколаївщині. Сьогодні Олександр тимчасово перестав займатися цим бізнесом, оскільки не вбачає у цьому великої перспективи.

За його словами, сьогодні ризики на ринку овочевих культур є занадто високими. Дуже багато залежить від того, щоб зуміти вчасно продати вирощену продукцію за нормальною ціною. В інакшому разі, витративши величезні кошти на вирощування овочів, їх збирання та зберігання, можна потрапити в таку цінову ситуацію, яка змусить їх продавати нижче собівартості.

Читайте також: Основний обробіток ґрунту під сою

За спостереженнями Олександра К., в Україні істотно знизився реальний попит на овочі серед населення, який пояснюється низькою купівельною спроможністю людей. Так, раніше люди масово закуповували овочі для консервації в сезон збирання врожаю, проте нині більшість їх відмовилися від цієї практики. В силу різних факторів ціноутворення на вирощені овочі стало просто непередбачуваним. Тому справа може доходити до того, що ціна на оптовому ринку за кілограм помідорів чи цибулі є наполовину нижчою від собівартості його вирощування.

Не порятує становище і наявність власного овочесховища, оскільки трапляються роки, коли навесні овочі, на зберігання яких витрачені чималі гроші, коштують ще дешевше, аніж влітку.

До того ж, у фермерів-овочівників не бракує проблем із зрошувальним обладнанням, а також орендою паїв.

Звісна річ, що не все і не завжди так погано, однак ми бачимо, що отримати прибуток в овочівництві не дуже просто. Необхідні дуже істотні інвестиції, аби мінімізувати ризики, котрих не бракує.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38815
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27516
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14439
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.