Прослухати подкаст:

На календарі весна, і вже невдовзі ріпак озимий розпочне відновлення вегетації. Та паралельно з цим, із підвищенням температурного режиму до +5…+7°С із зимової діапаузи розпочнуть виходити та заселяти посіви шкідники.

Крім того, варто зважати й на те, що після перезимівлі на полі буде значний тиск збудників хвороб. Саме тому в період відновлення вегетації на посівах озимого ріпаку необхідно провести першу обробку одночасно проти шкідників і хвороб.

«Після відновлення вегетації на ріпак озимий чатує цілий комплекс небезпек. Так, серед шкідників у ранньовесняний період найпоширенішими є прихованохоботники. Зокрема, першим поля заселяє ріпаковий стебловий прихованохоботник, а дещо згодом – капустяний стебловий прихованохоботник, і за відсутності заходів контролю вони можуть знищити до 20 % майбутнього врожаю. Тому як тільки середньодобові температури перевищать +5 °С, слід , встановити жовті чашки-пастки, які допоможуть правильно проводити моніторинг і вчасно провести першу інсектицидну обробку. Що стосується хвороб, то, в першу чергу, необхідно звернути увагу на ті посіви, які входили на перезимівлю перерослими. Оскільки такі рослини найчастіше уражуються комплексом збудників прикореневих гнилей, фомозу, тифульозом та іншими патогенами», – підтверджує керівник агрономічного департаменту компанії «UKRAVIT» Олександр Мигловець.

Для перших обробок озимого ріпаку Олександр радить застосувати бакову суміш високоефективних препаратів Антигусінь (лямбда-цигалотрин, 50 г/л) та Дезарал (карбендазим, 500 г/л).

Інсектицид Антигусінь володіє контактною та кишковою дією і контролює широкий спектр шкідників. Його діюча речовина впливає на обмін кальцію в синапсах і натрій-калієві канали, порушуючи функцію нервової системи, що призводить до ураження рухових центрів та сильного перезбудження шкідника. Препарат починає діяти від температури повітря +5 °С, що надзвичайно актуально при коливаннях весняних температур. Він ефективно контролює комплекс ранньовесняних шкідників ріпаку, в тому числі видів прихованохоботників. Фунгіцид Дезарал володіє надзвичайно сильними лікувальними та захисними властивостями і надійно захищає ріпак озимий від збудників комплексу грибкових хвороб, які успішно перезимували як на самому ріпаку, так і на відмерлих рослинних рештках. Карбендазим у його складі блокує поділ ядер патогенів через зв’язування діючої речовини із бета-тубуліном, за рахунок якого формуються мікротрубочки. Він є ефективним проти борошнистої роси, прикореневих гнилей, зокрема фузаріозної, тифульозу, блокує поширення сірої гнилі та має властивість «підсушувати» некрози, присутні на рослинах озимого ріпаку в ранньовесняний період або на рослинах після боронування.

Таким чином, провівши своєчасну першу комплексну обробку із застосуванням високоефективних препаратів, ви забезпечите вашим посівам надійний захист від комплексу загроз в цей період, а також оптимальний весняний старт.

Нагадаємо, що «UKRAVIT» і Ощадбанк пропонують унікальні переваги для клієнтів, які скористалися антикризовим кредитом у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

Фузаріозне в'янення кавунів: виклики та...

Початок повномасштабного вторгнення росії на територію Україні негативно вплинув на всі...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38754
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27485
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14407
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.