У Вінницькій області фермерське господарство «Агро Майстер» виробляє пюре і пасту з часнику.

Про це розповідає заступник керівника господарства Василь Гудзовський, передає Голос України.

«Першу продукцію – часникові пюре і пасту – уже відправили споживачеві», – розповідає він.

ФГ пропонує селянам вирощувати часник і продавати на переробку. Дві тисячі тонн часнику готові закуповувати на переробку в «Агро Майстер». Така річна потужність технологічної лінії, обладнаної у містечку Липовець.

Читайте також: Як отримати мільйон гривень з гектару на часнику

Приблизно 300-400 тонн зубчиків фермер вирощує самотужки на орендованих полях. Решту планує закуповувати в інших господарствах, а також у селян, дачників.

Нині обладнання працює у тестовому режимі. Виготовили першу продукцію – часникову пасту і пюре. Крім того, очищені зубчики розфасовують у вакуумні упаковки, пропонують у замороженому вигляді. Налагоджують контакти зі споживачами...

«Вся країна пропахла китайським часником. Соромно говорити, але це правда. Запитайте у директора будь-якого харчового підприємства: «Де закуповуєте часник?». У Китаї! Здебільшого завозять у вигляді порошку, його додають до ковбасних, інших м’ясних виробів, риби, хлібобулочної продукції. Хіба ж ми не можемо самі заробляти на такій культурі?», – ділиться думками Гудзовський.

Шість років тому Василь Гудзовський уперше посіяв часник на двогектарній площі. Тепер її збільшили у понад п’ять разів. Заробляти на такій культурі не вдавалося. Конкурувати з китайцями непросто. Вони мають можливість знижувати ціни, бо, певне, отримують дотації, наші фермери позбавлені цього. Мова про тих, хто вирощує часник. Досвідчений господарник вирішив продавати не тільки зубчики, а й продукцію з нього.

«Коли з часнику взяти все, що можливо, тоді з’явиться надія на прибуток. Так я зацікавився переробкою. З’ясувалося, що у нас цим ніхто не займається. Не тільки в області. Не знайшов такого підприємства у державі. Кошти збирали, як кажуть, з миру по нитці. Левову частку становили кредити: частину грошей дали в обласному Фонді підтримки фермерства, їх доповнили позичкою одного з банків. Майже все придбане обладнання вітчизняне. Тільки частину закупили за межами держави, бо наша промисловість не виробляє. Лінію встановили у будівлі колишнього хлібозаводу в Липовці. Взяли приміщення у довгострокову оренду і обладнали цех з комплексної переробки часнику, тут же маємо склади», – розповідає підприємець.

Фермер розповідає, що паст і пюре буде декілька видів. Нині над цим працюють технологи. На заводі також готують зубчики до тривалого зберігання у вакуумних упаковках та для заморожування.

Продукція господарства має сертифікат якості. Проходить подвійний контроль. Спершу досліджують сировину, а вже потім вироби з неї. Роблять це у державній сертифікованій лабораторії.
Зацікавити партнерів планують тим, що даватимуть насіння. Переважно двох сортів – «Любаша» і «Дюшес».

«Наше господарство уже набуло досвіду вирощування насіннєвого матеріалу. Більше того, ми його не тільки вирощуємо, а й реалізуємо деяким господарствам. Щоб зацікавити у співпраці, забезпечуємо їх насінням за умови, що потім гарантовано закупимо вирощений урожай. Можемо укладати такі договори як з сільгосппідприємствами, так і з окремими господарями», – розповідає Василь Гудзовський.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38819
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27517
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14440
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.