Вперше за декілька років зима в Україні видалася справжньою, що супроводжувалося не лише більш-менш значним сніговим покривом на більшій частині території, але й тривалими відчутними морозами. Останній фактор безпосередньо впливає на розвиток шкідників та збудників захворювань сільгоспкультур, пригнічуючи його.

З іншого боку, це далебі не означає, що ризики для посівів істотно знизяться. Як би там не було, минулі роки складалися сприятливі умови для шкідників та захворювань рослин, що на фоні скромних сівозмін давало змогу цим небажаним елементам накопичуватися на полях. Тому навряд чи сезон-2021 стане винятком, а отже, агрономам слід готуватися до чергового етапу протистояння із ними.

І однією із ключових ліній оборони справедливо вважається якісне протруєння посівного матеріалу. Деякі фермери і досі продовжують нехтувати цим елементом технології захисту рослин, або цілковито від нього відмовляючись, або ж використовуючи найдешевші препарати, чи недостатньо якісно провадячи саму процедури обробки насіння препаратами.

Читайте також: Інтегрований захист сої

Звісно, що причинами цього найчастіше є прагнення заощадити кошти, а іноді – і час та зусилля. Особливо у степових регіонах, де інколи діє логіка «у нас вже років 7 не було проблем із хворобами». А якщо не було, то, мовляв, і вже й не буде.

По-перше, така стратегія рано чи пізно поставить під загрозу весь урожай, оскільки практично у всіх регіонах України ймовірне виникнення та стрімке поширення тих чи інших видів шкідників чи захворювань рослин. Ураження посівів на будь-якому полі за відсутності адекватного захисту – питання часу.

По-друге, сучасні препарати для обробки посівного матеріалу сільгоспкультур вже давно відіграють не просто захисну роль, а справляють на рослини благотворну антистресову та стимуляційну дію. Якісний фунгіцидний протруйник, до складу якого входить два і більше компоненти – це потужний фізіологічний фактор розвитку рослин.

Річ у тім, що протруєння насіння необхідно як у забезпечених вологою регіонах, так і в посушливих зонах України. В першому випадку, наявність хорошого протруйника із пролонгованою дією дає змогу проконтролювати хвороби включно до завершення рясних травневих дощів, які останніми роками стають традиційними у західних регіонах України. В цей період найчастіше просто неможливо зайти в поле, ані трактором, ані самохідним обприскувачем. Тому чим якісніший стартовий препарат було використано, тим більше шансів, що рослини нормально пройдуть цей період.

Натомість за гострого дефіциту вологи в грунті контроль хвороб та шкідників шляхом обробки посівного матеріалу дозволяє сконцентрувати зусилля сходів рослин на головній загрозі – боротьбі із наростаючим стресом внаслідок нестачі вологи. Мінімізація пошкоджень з боку шкідників та збудників захворювань, зберігає життєві сили рослин і підвищує шанси на отримання нормальної врожайності. Звісно ж, якщо надалі ситуація із опадами покращиться.

Як ми вже згадували, новітні активні речовини в складі фунгіцидних протруйників дають змогу стимулювати розвиток сходів рослин, більш ефективно використовуючи наявні поживні речовини та вологу. Ясна річ, чудес у сільському господарстві не буває, надто ж якщо у грунті немає вологи. Однак якщо умови вегетації складні, однак певна кількість вологи таки присутня, результатом застосування хорошого протруйника часто є помітне зростання врожайності.

Якщо говорити, скажімо, про соняшник, то цей показник може перебувати в межах 3-5 ц/га, ярий ячмінь та пшеницю – 3-7 ц/га. Принаймні про це свідчать результати тих господарств, у різних регіонах України, із керівниками яких довелося поспілкуватися авторові. Втім, поняття приросту врожайності – річ майже завжди умовна, оскільки залежить від цілої низки чинників. І у випадку із протруйниками насіння швидше мову слід вести про збережений врожай завдяки пом’якшенню стресів для рослин.

Ефективність препаратів для протруєння насіння люди інколи оцінюють не зовсім об’єктивно через недотримання процедури обробки та, звісно ж, використання неякісних продуктів. Ми не будемо рекламувати якихось конкретних виробників, просто наголосимо на тому, що лідери ринку ЗЗР у світі, так само є лідерами в плані якості протруйників. Це ефективні інноваційні продукти, які коштують своїх грошей. Краще заощадити на чомусь іншому, аніж на протруйниках.

Причому замовляти краще вже оброблене у заводських умовах насіння, а не намагатися «заощадити» шляхом перемішування у застарілих протруювачах чи взагалі у бетонозмішувачі. В більшості випадків обробка насіння буде неповною і нерівномірною, що спричинить цілу низку проблем.

Так чи інакше, протруєння посівного матеріалу за нинішніх відверто складних агрокліматичних та фітосанітарних умов на полях повинно бути однією із найважливіших ланок технології вирощування сільгоспкультур.

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38814
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27516
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14438
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.