Компанія «РАЖТ Семенс Україна» почала роботу у новому напрямі — сидеральні культури. Тепер українські аграрії мають доступ до добре досліджених сортів покривних культур із чудовими характеристиками для покращення якості ґрунту, забезпечення балансу мікроорганізмів у ньому й ефективного управління вологою та живленням.

Нідерландська компанія Joordens Zaden, яка належить до групи RAGT, уже багато десятиліть на власній дослідницькій станції працює над розробкою нових сортів різних сидеральних культур для сільського господарства майбутнього. Joordens має великий досвід у створенні сидератів для певних умов вирощування, для досягнення конкретних цілей та подолання конкретних проблем.

У Joordens знають все про сівозміни, своєчасні заходи та взаємодію мікроорганізмів. Діяльність компанії ґрунтується на переконанні, що турбота про ґрунт закладена в нашій природі. У «РАЖТ Семенс Україна» ми вирішили, що настав час поділитися з українськими аграріями тим безцінним досвідом та селекційною базою покривних культур, якими володіють наші колеги в Нідерландах. Ми впевнені: за якісними сидератами як невід’ємною частиною технології вирощування культур — майбутнє сталого землеробства. Вміло використовуючи європейський досвід у цій царині, українські аграрії зможуть не лише збирати значно вищі врожаї сільськогосподарських культур, а й суттєво поліпшити якість ґрунтів, — розповів Олександр Кобець, менеджер з маркетингу ТОВ «РАЖТ Семенс Україна».

Вирощування сидератів напряму сприяє сталому господарюванню. Погодні, економічні та енергетичні виклики останніх років, а тепер ще й війна, змусили українських аграріїв шукати нові оптимальні рішення для максимально ефективного управління вологою та забезпечення балансу мікроорганізмів у ґрунті. Одним із найкращих таких рішень є сидеральні культури. Їх називають зеленим добривом, джерелом виділення кислот, здатних паралізувати розвиток патогенних мікроорганізмів.

Олександр Кобець

Однак українські аграрії для вирощування сидератів зазвичай використовують насіння сортів, які не були створені саме з цією метою. Це не завжди дає бажаний результат, адже не всі сорти мають швидкий стартовий ріст і не встигають закрити ґрунт та створити конкуренцію бур’янам. Часто такі рослини також мають короткий вегетаційний період і не встигають наростити вегетативну масу до бутонізації. Не всі сорти мають і толерантність до патогенів, тому сповна не виконують покладені на них функції.

Сидеральні ж сорти мають покращені властивості, зокрема, стійкість до хвороб, здатність боротися з нематодами. Вони швидше створюють ґрунтовий покрив і пізніше цвітуть. Ці рослини покращують структуру ґрунту, підвищують його родючість, збільшують біорізноманіття, запобігають ерозії, пригнічують ріст бур'янів і залишають чисте здорове поле для наступного врожаю.

Леонід Центило

Управління вологою — дуже важливе завдання для аграрія. Підібравши ту чи іншу суміш сидеральних культур, ми вирішуємо проблему збереження дорогоцінної вологи, підвищення вмісту органічної речовини у ґрунті та управління азотним живленням. Наростає вегетативна маса, яка накопичує вологу та поживні речовини. Цю рослинну масу потрібно подрібнити, заробити в ґрунт і в такий спосіб повернути всі накопичення в землю, що створює передумови для процесу ґрунтоутворення та структуризації ґрунту, забезпечення сталого процесу деструкції зароблених рослинних решток та найкращі можливості для сходів наступної культури, — поділився досвідом Леонід Центило, керівник ТОВ «Агрофірма «Колос», що на Київщині, професор кафедри землеробства та гербології Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор с.-г. наук. – Вдале використання сидеральних культур — це дійсно хороше рішення для активізації та розвитку мікробіологічного процесу. Повертаючись із сидеральними культурами на одне і те ж поле бодай раз на чотири роки, ми забезпечуємо на ньому сталий процес ґрунтоутворення, бережемо наші землі від виснаження. На таких полях формуватиметься сталий урожай сільськогосподарських культур.

Сидеральні культури не створюють конкуренції хімічним добривам, але вони залучають для живлення ту кількість азоту, що є у ґрунті. Завдяки застосуванню сидератів, ефективність азотних добрив зростає зі 40% до 80-90%. До сидеральних культур належать: гірчиця, редька олійна, фацелія, гречка, ріпа, різні салати та інші культури, які за 40-50 днів дають змогу досягти таких результатів, які, маючи багату сівозміну, можна отримати лише через кілька років.

Україна щорічно годує 400 млн населення планети, у перспективі ми здатні забезпечити продовольством мільярд людей. Пропонуючи якісні сидеральні культури, компанія «РАЖТ Семенс Україна» розвиває напрям екологізації сільського господарства та дає змогу українським аграріям ефективно вирощувати екологічно безпечні продукти харчування, що є основою здоров’я людини, нації і подальшого розвитку сталої сільськогосподарської діяльності.

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38788
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27504
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14428
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.