Тема обробітку ґрунту набуває все більшого значення для агровиробників. Чим більшими є проблеми з нестачею вологи, резистентністю шкодочинної рослинності та одночасним викликом до зменшення кількості засобів захисту рослин, тим важливішим стає правильний обробіток ґрунту.

Особлива роль належить початковому обробітку стерні. На цьому етапі доводиться вирішувати складні завдання. З одного боку, потрібно створити оптимальне посівне ложе для стимулювання росту самосівів (падалиці) і бур’янів. Таким чином небажані для майбутні посівів рослини проростають відразу після обробітку стерні і їх можна механічно усувати під час другого культиваційного проходу. Надмілка робота з оптимальними умовами для проростання зернових, бур’янів і трав є надзвичайно важливою, особливо після ріпаку.

З іншого боку, величезне значення для гігієни поля має мінералізація органічної маси. Вона зменшує передачу грибкових захворювань і шкідників. Тому важливо, щоб вже під час першої обробки відбувалося зрізання або подрібнення органічної маси.

Оскільки літні посухи стають все тривалішими, при обробці ґрунту важливо зменшити випаровування та зберегти вологу. Для цього під час першого робочого проходу важливо працювати так поверхнево, наскільки це можливо.

Рішення: універсальний інструмент TopCut для ультраповерхневого обробітку ґрунту

Компанія AMAZONE запустила проєкт розробки TopCut, щоб задовольнити зростаючу потребу в ультраповерхневому обробітку ґрунту. Його завданням є розробка оптимальної комбінації інструментів для ультраповерхневого обробітку. У роботі над проєктом враховано:

• Необхідність зрізання та подрібнення органічного матеріалу, щоб сприяти процесу мінералізації.
• Важливість формування дрібнозему для оптимальних умов проростання.
• Потребу у максимально поверхневій обробці, щоб не заривати насіння і зменшити випаровування вологи.
• Ідеальне копіювання рельєфу робочими органами як обов’язкову умову.
• Можливість розподілення соломи при потребі.
• Необхідність гарного зворотного ущільнення у сухих умовах для оптимальних умов проростання.

Для задоволення всіх цих вимог на різних культурах потрібен обробіток ґрунту, який, залежно від технологічних вимог фермерського господарства, може проводитись за допомогою різних робочих органів.

Вперше таке рішення як TopCut 12000-2 із робочою шириною 12 м і набором інструментів вийшов на польові випробування влітку 2021 року.

У майбутньому буде запропоновано різноманіття можливостей комбінування робочих органів 

Робочі органи для ультраповерхневого обробітку

Поряд із класичним застосуванням після ріпаку, проміжних культур або соняшнику, де при оптимальних умовах вологості ґрунту використовується комбінація подвійного ножового котка з бороною чи котком, важливо було розробити інструменти, які при сухих умовах і по стерні зернових формували б достатньо дрібнозему для оптимальних умов проростання.

TopCut складається з трьох послідовних сегментів робочих органів, які можуть бути укомплектовані залежно від потреб і вимог клієнта. Таким чином, як передні інструменти може бути використаний одинарний ножовий коток, вирівнювач Crushboard або рифлений диск.

На основному сегменті інструментів працює подвійний ножовий коток. Альтернативно тут можуть використовуватись також подвійні рифлені диски або комбінація рифленого диска та ножового котка. Крім того, на етапі випробувань зараз різні лопаткові та зірчасті диски. Рифлені, лопаткові та зірчасті диски обробляють ґрунт мінімально, але при цьому формують дрібнозем для оптимальних умов проростання.

Зворотне ущільнення або штригельна борона

За сухих умов буде перевагою, якщо злегка оброблений ґрунт знову притиснути. Для цього є змога використовувати TopCut з котком, наприклад, KWM 650. Перед котком можна запускати однорядну борону. Як альтернативу котку можна також встановити трирядну пружинну борону для соломи – це забезпечує подальший розподіл соломи та витрушує насіння з соломи, стручків або колосків.

Успішний практичний досвід

TopCut 12000-2 у 2021/2022 році був задіяний з різними комбінаціями робочих органів у кількох сільськогосподарських підприємствах за різних умов. Крім того, спільно з Університетом Бернбург проводився польовий дослід по стерні ріпаку і пшениці для оцінки комбінацій робочих органів щодо стимулювання проростання, ефекту подрібнення, глибини обробки та інших параметрів.

Отримані результати свідчать про переваги TopCut:

• Ультраповерхневий обробіток ґрунту з високою часткою дрібнозему для ідеальних умов проростання також по стерні зернових.
• Значне зменшення випаровування вологи порівняно з іншими технологіями.
• Оптимальне зворотне ущільнення для надійного проростання.
• Ідеальний ефект зрізання стерні ріпаку, соняшнику та кукурудзи та проміжних культур.
• Висока дієвість при низькій витраті палива

Наступні екземпляри агрегату будуть використовуватися для вивчення відгуків та досвіду використання за різних умов, різних комбінацій робочих органів, на різних підприємствах, а також у рамках демо-турів.

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

Сучасні тенденції в сегменті розкидачів...

Розкидачі (або ж розподілювачі) гранульованих мінеральних добрив і нині є актуальними у...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37863
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26877
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14002
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

БТУ-ЦЕНТР стає BTU!

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.