Ефективність осіннього контролю сегетальної рослинності, зокрема злакових видів бур’янів та падалиці зернових, у посівах озимого ріпаку прямо впливає на рівень його майбутньої врожайності, наголошують фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK. Адже від його якості та своєчасності залежить те, чи отримає культура достатню кількість важливих ресурсів для повноцінного росту та розвитку, вдалої перезимівлі та, як наслідок, можливість повноцінно реалізувати генетичний потенціал врожайності. Тому плануючи гербіцидний захист посівів ріпаку пізніх строків сівби, вони наряду із застосуванням ґрунтових гербіцидів рекомендують неодмінно подбати про післясходовий контроль забур’яненості.

Злакові бур’яни, в тому числі падалиця зернових культур, можуть нашкодити озимому ріпаку у найрізноманітніший спосіб, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – По-перше, вони конкурують з культурою за світло, простір, вологу та елементи живлення, перешкоджаючи її повноцінному живленню та розвитку. По-друге, бур’янова рослинність є резерватором для шкідливих мишоподібних гризунів, від яких неминуче потерпають й посіви. Нарешті, маючи вищу, ніж у культурних рослин, адаптивність до умов навколишнього природного середовища, злакові бур’яни в осінній період здатні розвинути кращу вегетативні масу і сприятимуть надмірному витягуванні кореневої «шийки» над поверхнею ґрунту, що негативно впливатиме на зимостійкість і підвищить ризик вимерзання. А після виходу з перезимівлі вони ще й знижуватимуть ефективність ранньовесняного азотного підживлення культури. Погодні умови останніх тижнів сприяли появі нової хвилі сходів як злакових бур’янів, так і падалиці зернових. Тому в комплексі недостатня увага до контролю осінньої забур’яненості ріпаку озимого може обернутися для аграрія значними недоборами врожайності.

Щоб цього не сталося, Олександр рекомендує віддати перевагу високоефективному післясходовому селективному гербіциду Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил, 125 г/л). Діюча речовина препарату є інгібітором ферменту ацетил-КоА-карбоксилази. Цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран і є необхідними для клітинного росту, внаслідок чого бур’яни гинуть.

Читайте також: Безконкурентний простір для імі-стійкого ріпаку

Квін Стар Макс забезпечує ріпаку озимому безконкурнетний з боку однорічних і багаторічних бур’янів та падалиці зернових культур простір для оптимального росту і розвитку. Застосовується гербіцид у широкому діапазоні фаз росту культури. Однак для досягнення максимальної результативності фахівець рекомендує проводити обробку в період росту бур’янів та падалиці: однорічні види мають бути у фазі 2-4 листків, багаторічні – за висоти до 10-15 см. Важливо, що Квін Стар Макс не проявляє фітотоксичності до рослин ріпаку та не має післядії на наступні культури в сівозміні.

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

Фузаріозне в'янення кавунів: виклики та...

Початок повномасштабного вторгнення росії на територію Україні негативно вплинув на всі...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38753
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27484
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14406
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.