Агресія росії завдала шкоди українському бджільництву — частина пасік була зруйнована внаслідок обстрілів, на окупованих територіях деякі пасіки свідомо знищувались російськими загарбниками. Про це повідомляє пресслужба компанії «Знатний Мед».

За оцінками експертів, втрати бджолосімей на Півночі (Київська, Чернігівська), Сході (Слобожанщина) та Півдні (Херсонська, Миколаївська області) України можуть становити до 30%.

«Окрім бджіл втрачено вулики, обладнання, виробничі лінії. Через військові дії, частина бджолярів була вимушена покинути свої домівки — а, отже, навіть якщо пасіки вціліють, бджолосім’ї залишаться без проведення необхідних весняних заходів (підгодівля, розширення), що, своєю чергою, негативне вплине на їх подальший розвиток», — йдеться у повідомленні.

Також експерти зазначають, що на медовий врожай глобально впливає екологія в цілому та аграрна складова зокрема. Через війну, в деяких районах посівна не відбувається або ж посівні площі зменшились, проходять активні бойові дії або ж розмінування територій тощо. За даними ООН, через війну в Україні у 2022 р. третина полів непридатна для посіву. При цьому площі під соняшник скорочуються, у пріоритеті злакові, а вони не є медоносами.

«Вказані фактори можуть призвести до скорочення медозбору на 25-30%. Великого значення у цьому сезоні набувають дикорослі медоноси», — зазначають експерти.

Водночас вони вважають, що у 2022 р. меду буде достатньо для внутрішнього споживання, а ось обсяги експорту можуть суттєво скоротитися.

Джерело “Куркуль”

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

Фузаріозне в'янення кавунів: виклики та...

Початок повномасштабного вторгнення росії на територію Україні негативно вплинув на всі...

Взаємна вигода

Товарне кредитування, що допомагає українським агровиробникам вчасно забезпечитись добривами та...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38701
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27467
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14388
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.