Image
Image
Image
Image
Image
Image
Агроіндустріальний холдинг МХП справедливо вважають справжнім маркером розвитку аграрного сектору України. Сучасні технології тут упроваджують одними з перших, так само як й інноваційну техніку та обладнання. Усі нові технічні рішення в МХП спочатку проходять суворе тестування в реальних умовах, після чого ухвалюють рішення про їх подальше широке застосування.
Активне впровадження точного землеробства в МХП розпочалося у 2012–2013 роках. На той час ця тема в Україні тільки починала розвиватися, однак у МХП тоді поставилися до цього дуже серйозно і почали запроваджувати певні елементи. Це системи автоматичного водіння, паралельного водіння тощо. Установлення на трактори екземплярів відповідного обладнання в нас розпочалося саме у той час, — розповідає Павло Нестеренко.
Керівник групи сервісу систем контролю і точного землеробства МХП переконаний, що без широкого застосування точних рішень годі говорити про розвиток у сільському господарстві.
Той, хто веде сільське господарство і хоче робити це якісно, насамперед повинен забезпечити техніку максимальною продуктивністю. Тобто, це встановлення систем паралельного водіння, так званих курсовказівників або систем автоматичного водіння: чи гідравлічного пілота, чи електромеханічного підрулювання. Тут уже потрібно зважати на власні можливості, — каже Павло Нестеренко.
Гідравлічний автопілот має найвищі показники точності, однаково ефективно використовувати можуть практично всі інструменти для точного землеробства. Це дає змогу не лише підвищити продуктивність роботи, а й раціональніше витрачати мінеральні добрива, посівний матеріал, ЗЗР і пальне.
Конструкція системи передбачає просте кріплення на даху більшості сільськогосподарських машин для забезпечення надійного позиціонування, курсовказування й автоматизованого водіння
Щодо окупності придбання такого обладнання, то зазвичай її період становить від одного до двох сезонів — усе залежить від системи й того, чи правильно її використовують. Особливо хочу зазначити очевидне збільшення наробітку в механізаторів й істотне полегшення їх роботи. Оператор у кабіні машини не відволікається на якісь інші процеси. Він чітко сконцентрований на точному виконанні своєї технологічної операції.
Це особливо цінно в сезон, коли польові роботи можуть проводитись і вдень, і вночі, — наголошує Павло Нестеренко.Звісна річ, ефективність точного землеробства багато в чому залежить від уміння правильно використовувати відповідне обладнання. Тому в МХП велику увагу зосереджують на роботі з дилерами та на навчанні персоналу.

ПАВЛО НЕСТЕРЕНКО

Керівник групи сервісу систем контролю і точного землеробства МХП
МХП – вертикально інтегрований холдинг, український виробник курятини №1, займає лідуючу позицію на агроринку та має зарубіжні виробничі активи в Нідерландах, на Балканах, а також дистрибуційний офіс в ОАЕ. Компанія об’єднує 28 тисяч співробітників та має підприємства у 17 регіонах країни. МХП володіє такими відомими брендами, як “Наша Ряба”, “Бащинський”, “Легко” та інші.
Вирощування власних зернових — один із найважливіших компонентів вертикально інтегрованої бізнес-моделі МХП.
Наразі земельний банк компанії складає понад 370 тис. га в Сумській, Київській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та інших областях країни.
Усі механізатори, які відповідають за свій транспортний засіб, обов’язково проходять навчання. Також навчання проводять безпосередньо під час монтажу обладнання і в міжсезоння — перед весняно-польовими роботами. Приїжджають компанії з виїзними стендами та всім необхідним оснащенням. У нас є 32 інженери, які обслуговують усі системи точного землеробства в МХП рослинницького напряму, і всі вони досконально ознайомлені з обладнанням. Знають, як із ним працювати, які налаштування треба здійснювати, і що потрібно робити, коли виникають технічні несправності, — розповідає Павло Нестеренко.
На думку Павла Нестеренка, сьогодні одним із ефективних напрямів використання технологій точного землеробства є застосування диференційованого висіву насіння та диференційованого внесення міндобрив. При формуванні карти завдання на поле, яке має різні зони продуктивності, можна значно зменшити витрати на насіння та добрива не втрачаючи на урожайності. Своєю чергою, для цього потрібне регулярне формування картзавдань на підставі картографування врожайності.
Image
Обов’язково потрібно накопичити базу даних, бо без неї працювати важко. Ми отримуємо спочатку тільки «сирі» дані, які потрібно проаналізувати. На ринку є дуже багато компаній, що допомагають у цьому напрямі при аналізі карт і при відборі аналізів ґрунтів. Тому для нас пріоритетним є картографування врожайності, потрібно обов’язково накопичити базу даних, — пояснює Павло Нестеренко.
На полях МХП працюють сівалки, які мають можливість вносити одночасно рідкі добрива при посіві, мають можливість роботи по картам завдань, а також 50% сівалок точного висіву переобладнані системи виробника Precision Planting. Також інтенсивно впроваджується диференційоване внесення добрив різних видів: азотних, фосфорних, калійних — як гранульованих, так і рідких.
Цього року нам вдалося посіяти в більшменш оптимальні строки завдяки роботі нових швидкісних сівалок. Наприклад, 16-рядна сівалка за сезон цьогоріч відсівала 3600–3700 гектарів на швидкості 14–15 км/год. До того ж зберігається якість сівби не гірша, ніж на швидкості 8–9 км/год, — розповідає розповідає Павло Нестеренко.
Ще один важливий вектор розвитку —підживлення просапних культур із застосуванням широкозахватних аплікаторів — від 16 до 24 рядів. Дані агрегати при внесенні рідких добрив мають можливість роботи по картам завдань.
У принципі залежно від побажань наших агрономів ми можемо втілювати без проблем будь-які технологічні рішення. До того ж уважно стежимо, куди рухається світ і які нові технології з’являються. Дуже багато компаній сьогодні готові нам надавати свою техніку для тестування на польові випробування. За цим усім ми спостерігаємо, вивчаємо, тестуємо, а тоді вже ухвалюємо рішення, — каже він.
В МХП використовують різні системи точного землеробства відомих виробників, таких як John Deere, Trimble, Raven, Hexagon, Precision Planting та інші.
Виробників у нас достатньо багато, вони всі між собою конкурентні, якісні й кожен по-своєму відповідає за свій технологічний процес, — зазначає Павло Нестеренко.
Окрім функціональності це дає змогу випробовувати переваги й особливості роботи того чи іншого обладнання в реальних умовах роботи.
Так, зокрема, починаючи з минулого сезону в МХП проходять тестування монітори Trimble — GFX-350 та GFX-750.

Дисплей Trimble® GFX-350™

Це сучасний простий в експлуатації дисплей діагоналлю 17,8 см з високою роздільною здатністю на базі Android™ від компанії Trimble Agriculture. Це бюджетне рішення має широкий функціонал і просто встановлюється, надаючи господарству доступ до служб автоматичного керування й контролю внесення. Також можна користуватися перевагами встановлених модулів Bluetooth® та Wi-Fi™, а сумісність із протоколом ISOBUS дає змогу керувати будь-якими сільськогосподарськими операціями на всіх видах причіпного обладнання. Монітор сумісний із навігаційними контроллерами NAV-500™ та NAV-900 і надає можливість керування двома матеріалами та 24 секціями.
Image

Дисплей Trimble® GFX-750™

Може приєднуватися через Bluetooth® і Wi-Fi та сумісний з ISOBUS. Монітор має діагональ 25,6 см й високу роздільну здатність. Дисплей постачається разом із навігаційним контролером NAV-900. Контролер оснащено найсучаснішим приймачем GNSS, що дозволяє працювати без простоїв і має великий діапазон вибору точності позиціювання — від стандартної до високої. Конструкція системи передбачає просте кріплення на даху більшості сільськогосподарських машин для забезпечення надійного позиціонування, курсовказування й автоматизованого водіння. Дисплей GFX-750 може працювати з тракторами й агрегатами практично всіх марок. Його оснащено великою кількістю систем зв’язку, включно з WiFi, Bluetooth, CAN, і вперше для аналогічних пристроїв — високошвидкісним зв’язком BroadRReach® для швидкого й простого обміну даними між сільськогосподарськими машинами та офісом. Дисплей надійно захищено від впливу несприятливих навколишніх умов у кабіні машини, керується програмним забезпеченням Precision-IQ™ із можливістю обміну даних  із хмарним рішенням Trimble Ag.
Image
На сьогодні у нас є нові моделі моніторів Trimble. Вони доволі функціональні, сучасні, тому, звісно, нас цікавлять їхні робочі характеристики. У нас була зустріч із представництвом компанії Trimble. Вони запропонували нам на демонстрацію три комплекти обладнання. Всі добре знають, що в МХП переважно використовують трактори марки Fendt (корпорація AGCO). На ці трактори було запропоновано встановити комплекти GFX-750 із контролером NAV III та приймачем NAV-900, — розповідає Павло Нестеренко.
У результаті для інтеграції обладнання Trimble було обрано дві моделі тракторів: гусеничний Fendt 1159 і Fendt 936. Гусеничний Fendt був підготовлений до роботи з точними рішеннями ще на заводі. Там було встановлено комплект без гідравлічного блока, а на Fendt 936 було встановлено повноцінний комплект — із гідроблоком, з РТК-модемом й усіма розблокуваннями для тестування на полях МХП.
Оскільки трактори почали працювати вже пізньої осені, то у 2020 році ми їх використовували по мінімуму, переважно на ґрунтообробних роботах. Обладнання показало себе з найкращого боку і ми залишили його до кінця року. Зокрема, і тому, що воно сподобалось механізаторам у налаштуванні. Доволі все просто й зрозуміло. Великий сенсорний дисплей, зрозуміла система налаштування — жодних проблем не виникало. Наприкінці року ми його викупили і почали широко застосовувати у весняну посівну кампанію, — пояснює Павло Нестеренко.
Image

З тим між МХП і Trimble було досягнуто домовленості, що агрокомпанія й далі тестуватиме такі продукти, бо, за словами Павла Нестеренка, вони повністю влаштовували за ціною, за якістю та функціоналом. Так, за придбання нових тракторів Fendt уже у 2021 році офіційний дилер бренду — компанія «Астра», встановила в заводській підготовці тракторів комплекти навігаційного обладнання Trimble. Це монітори GFX-750 із повним функціоналом, зокрема, із розблокуванням до рівня RTK точності, RTKмодемом і можливістю керування до 4-х продуктів, в тому числі й можливістю керування по ISOBUS, тобто управління причіпним обладнанням, яке має можливість управління по ISOBUS.

Паралельно з цим фахівці точного землеробства компанії МХП придивляються й до інших продуктів Trimble.
У 2021 році ми розглядаємо програмне «хмарне» рішення: систему TrimbleAg. Вона доволі цікава, бо це програмне забезпечення, яке дає можливість віддалено завантажувати карти завдань на монітори Trimble. Можна синхронізувати їх з іншою технікою, яка має обмін даними, наприклад, із John Deere. Звідти дані можна забрати в TrimbleAg, там їх можна аналізувати, переглядати, робити висновки, тобто максимально використовувати їхній потенціал. Поки що ми просто розглядаємо цю систему, нам цікаве їхнє рішення як додатковий функціонал до того, що в нас уже є, — стверджує Павло Нестеренко.